Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

fredag 27 augusti 2010

Om loger

Att försöka förstå ekonomin runt en modern fotbollsarena är en utmaning då det finns så många olika komponenter som genererar intäkter och kostnader och då fakta och siffror sällan är helt offentliga. Jag ska dock långsamt men säkert försöka samla in relevanta fakta och använda den här bloggen som min egna studiecirkel för att förstå hur allt hänger ihop. Målet med allt detta är att på sikt kunna besvara en enda fråga - kan det någonsin löna sig för IFK Göteborg att själva äga en egen arena?


Idag har turen kommit till lektion 1 om loger där jag ska börja med att sammanfatta för mig kända fakta. Att moderna arenor ska ha bekväma utrymmen där fat cats kan umgås och samtidigt bidra positivt till fotbollklubbens ekonomi verkar ju alla vara överens om. En del har ifrågasatt värdet av små enskilda loger utan förordar istället större salonger där flera företag kan samsas och samtidigt bygga och utöka sina kontaktnätverk. Men samtidigt finns det ju företag som vill ha en exklusiv privat miljö där man kan umgås med sina viktigaste kunder. Oavsett vilket som är bäst så är logen här för att stanna. Så hur ser det ut då på de svenska arenorna?

- Gamla Ullevi har 27 loger som tar mellan 10-12 personer. Enligt uppgift disponerar Blåvitt 6 av logerna vid sina matcher medan Gais och Öis disponerar 3 loger. Resten säljs än så länge av arenabolaget till hugade kunder. Prisnivåerna är okända men gnhiets intelligensreserv ska ju ha betalat 90 tkr för en dubbelloge under en match.

- Borås arena har 13 mindre loger som för några år sedan hyrdes ut för 100 tkr per säsong. Har inga färskare prisuppgifter här. Dessutom finns där en stor loge för 30 personer som man hyr ut match för match, dock oklart för hur mycket.

- Malmö Stadion har 54 loger som tar 12 personer. Priset för en loge för alla MFF´s hemmamatcher under 2009 låg på 400 tkr. Ville man även disponera logen vid andra tider kostade den 600 tkr.

- På den nya Stockholmsarenan kommer det att finnas 17 loger på vardera långsidan. Inga kända prisuppgifter än så länge.

- Djurgården som planerar för en egen arena på Östermalm räknar i sin arenakalkyl med 10 större loger som ska kosta 350 tkr per säsong och 10 mindre loger som ska kosta 200 tkr per säsong. En intressant uppgift i arenakalkylen är att man uppger att 40% av logeintäkten går åt i direkta kostnader för gästerna.

- Kalmars nya bygge, Guldfågeln arena, uppges få 11 loger för 10-14 personer. Inga prisuppgifter än så länge.

Ok, vi stannar dagens första faktalektion där, det är ju trots allt fredag. Tacksam för kompletterande fakta kring dessa arenor men även avseende andra fotbollsarenor i Sverige. Är särskilt intresserad av olika prisuppgifter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar