Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

söndag 26 september 2010

En gräsligt svår fråga - del 1

Gamla Ullevis dåliga gräsmatta har ju varit en snackis från allra första början och efter den senaste vintern har problemen bara eskalerat. Vilka åtgärder man än har genomfört i år så ser det ändå ut som hej-kom-och-hjälp-mig inne på arenans gräsmatta. För att försöka förstå lite mer kring detta har jag börjat med att samla ihop en del användbara fakta kring naturgräs, grassmaster och konstgräs.







Användningstid
En naturgräsmatta håller för ungefär 300-400 timmars spel under ett år vilket motsvarar maximalt 200 fotbollsmatcher eller träningar etc. Ovanstående ska dock ses som en teoretisk siffra som förutsätter ett acceptabelt väder samt att gräsmattan befinner sig i en miljö där sol och vind kommer åt obehindrat. Dessutom måste man utgå ifrån att dessa 400 timmar sprids någorlunda jämnt över året. På en sluten arena som Gamla Ullevi så sjunker denna teoretiska siffra avsevärt och landar nog på maximalt 100 timmars spel per år. Detta motsvarar de ungefär 50 matcher som spelas här idag under ett år men det stora problemet är ju att matcherna inte är jämnt spridda under säsongen vilket ökar slitaget.

Grassmaster är en naturgräsmatta som förstärks med 3-10% konstgräsfibrer. Rent spelmässigt så känns det som att spela på naturgräs och planen får även bättre förutsättningar att stå emot slitage. Enligt en av de största tillverkarna av detta material så tredubblas användningstiden med grassmaster jämfört med en vanlig gräsmatta men det är en siffra som jag väljer att ta med en nypa salt. På en sluten arena ska man nog inte fokusera på förlängd användningstid utan istället hoppas på Grassmasters egenskaper att bättre stå emot slitage.

En konstgräsplan kan användas upp mot 2000 timmar per år och det motsvarar ungefär 1000 matcher. Mer behöver inte sägas om detta då vi ju alla vet att en konstgräsplan har dessa egenskaper.

Anläggningskostnad
Kostnaden för att anlägga en naturgräsmatta ligger på mellan 1-2 Mkr beroende på vilken grästyp man väljer. Kostnaden för att anlägga en konstgräsmatta ligger på 3-4 Mkr beroende på kvalitet. I båda fallen utgår jag ifrån att man lägger dessa på en befintlig fotbollsplan. Om man även måste bygga själva fotbollsplanen kostar det nån miljon extra och ska man ha värmeslingor så kostar även det en dryg miljon.

Jag har inte hittat några prisuppgifter för grassmaster ännu men ska du anlägga en sådan plan så har du ju alla kostnader för naturgräsmattan plus tillkommande kostnader för grassmaster. Säg totalt 2-3 Mkr så hamnar man någonstans mittemellan naturgräs och konstgräs.

Skötsel
Att sköta en naturgräsmatta innehåller moment som t ex vattning, gödsling, dressning, luftning och naturligtvis gräsklippning. Många av dessa arbetsmoment behöver genomföras varje vecka. Dessutom behöver gräsmattan lagas efter varje användning där man trycker tillbaka grästuvor som har ryckts upp. Grassmaster har en likartad skötselnivå som en naturgräsmatta.

Konstgräsplaner är mindre skötselintensiva men kräver ändå arbetsmoment som bl a sladdning, rengöring, luftning och efterfyllning. Flera av dessa moment behöver man dock bara genomföra någon eller några gånger per år.

Uppvärmningskostnaden, oavsett typ av fotbollsplan, ligger på mellan 100-200 tkr per månad under en normalvinter för att hålla planen spelbar. För naturgräs kan dock denna kostnad öka en del om man vill ha det så pass varmt att man även lurar gräset att växa.

Sammanfattning
Okej, med den här faktan i bagaget kan man ju börja analysera varför det går åt helvete med gräset på Gamla Ullevi. Men det sparar jag till ett kommande inlägg då jag behöver fundera lite till. Dessutom kanske jag under tiden även kan få kloka kommentarer från någon som kan mer om det här ämnet?

2 kommentarer:

  1. Du är ganska rätt på det med Grassmaster. 2 mkr kostar det att putta ner det, oavsett om du har en matta redan eller om du lägger ner det innan du sår. Uppgifterna kommer från högsta ort när det gäller GM i Sverige...

    SvaraRadera
  2. Erling:
    Tack för infon, då var det lite dyrare än jag trodde. Vem är det som säljer grassmaster i Sverige?

    Vet du förresten om man kan lägga grassmaster på baras en del av fotbollsplanen? T ex bara i straffområdena där slitaget är som värst.

    SvaraRadera