Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

söndag 5 september 2010

Jakebox skolbänk 3 - Tjäna pengar på loger?

Härom veckan gjorde jag en enkel omvärldsanalys för att bilda mig en uppfattning om hur marknaden för fotbollsloger ser ut i Sverige. Så där förfärligt mycket fakta lyckades jag väl inte gräva fram men ändå tillräckligt för att våga mig på att göra en uppskattning av den ekonomiska potentialen i Gamla Ullevis loger om Blåvitt skulle få disponera dem själva vid clean court. Vi plockar fram kulramen och räknar lite...

Prisnivån på Gamla Ullevis loger
Gamla Ullevis 27 loger består av ett antal loger på den västra sidan som tar 10 pers och ett antal på den östra sidan som tar 12 pers. Jag tror att de mindre logerna på den västra sidan är fler till antalet men har ingen exakt uppgift på fördelningen.

Det är lite svårt att bedöma logemarknaden i evenemangsstaden Göteborg och frågan är om det verkligen är attraktivt för företag att lägga pengar på en dyr fotbollsloge som de främst kan använda vid 15 allsvenska matcher samt en och annan cupmatch? Från där jag sitter (står) på Levande Sittplats tycker jag att det nästan alltid gapar tomma loger på den västra sidan. Kanske blir det mer attraktivt och exklusivt att köpa loger om de är tydligare kopplade till varumärket IFK Göteborg och just Blåvitts matcher?

Hur som helst, utifrån prisnivåer för andra arenor och fotbollsklubbar och utifrån min bedömning av evenemangsstaden Göteborg så uppskattar jag lite försiktigt att Blåvitt borde kunna prissätta en loge på Gamla Ullevi till i genomsnitt 250 tkr per säsong (lite mer för de större logerna och lite mindre för de små).

Kostnader för gästerna
Logerna kräver ju en del i form av mat, dryck, service och andra omkostnader för gästerna. Den enda uppgift kring detta om jag har fått fram är Djurgårdens arenakalkyl där man säger att 40% av intäkten avgår i direkta kostnader för gästerna. Jag tycker det låter mycket men deras kalkyl är ju färsk från i år så de har säkert analyserat detta noggrannt. 100 tkr för varje såld loge på Gamla Ullevi skulle således försvinna i direkta kostnader för gästerna.

Hyra till arenaägaren
Det som återstår att uppskatta nu är den hyra som Blåvitt får betala till arenaägaren (Higab/GotEvent) för att få disponera alla logerna själva. Om Blåvitt tar ifrån arenaägaren logerna vid sina matcher så tar man ju nästan en tredjedel av de evenemang som arenaägaren kan sälja själva idag. Dessutom är en allsvensk match med Blåvitt ett tyngre försäljningsargument än en superettanmatch med Öis.

Arenaägaren kommer därför att kräva en rejäl slant i hyra för logerna för att kompensera sig för egna förlorade intäkter. Hur hög kan hyran bli då? Jag gissar/uppskattar att den kan ligga så högt som 25% av Blåvitts bruttointäkt, alltså närmare 63 tkr per loge.

Sammanfattning
Med ovanstående räkneexempel får man följande kalkyl.

Intäkt per loge                                         250 000 kr
Kostnader för gästerna                            -100 000 kr
Hyra till arenaägaren                                 -63 000 kr
Vinst per loge                                            87 000 kr                     

Maximal vinst för Blåvitt om man lyckas sälja alla 27 loger blir i detta räkneexempel drygt 2,3 Mkr. Bara för att klara av att betala den ökade hyran måste man dock som minimum sälja 12 loger, det är först därefter som man gör vinst. Även om det finns lite osäkerhet kring siffrorna jag har använt tycker jag ändå att det är tillräckligt attraktivt för att Blåvitt ska våga sig in på detta ekonomiska äventyr.

3 kommentarer:

 1. Jag är relativt säker på att det är arton mindre loger på västra (nio på vardera sidan om loungeområdet) och nio större loger på östra (fyra norr och fem söder om spelargången). Så ser det i alla fall ut på de ritningar jag har. Det ska dock nämnas att en av de södra logerna på östra sidan (närmast mitten) verkar vara av modell liten, med bara åtta tilldelade stolar framför logen (övriga har tio respektive tolv stolar).

  SvaraRadera
 2. Tack Feldgrau!
  En gång hade jag också ritningarna men har lyckats slarva bort dem. Bra att nån annan har mer ordning omkring sig. :-)

  SvaraRadera
 3. http://files.elisson.eu/index.php?dir=img/gu/

  Där har du dem om de skulle behövas någon gång framöver! 7-10 är "gamla" ritningar innan man bestämde sig för loger även på östra och lite annat, 13-16 är "nya" och (gissar jag) ganska nära hur arenan verkligen blev.

  SvaraRadera