Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

torsdag 11 november 2010

Årsrapport för Tottenham Hotspurs 2009/2010

Idag släppte ytterligare två klubbar i Premier League sina ekonomiska resultat för säsongen 2009/2010 och en av dem var Tottenham Hotspurs!


Kikar man på Tottenhams siffror och läser klubbens årsrapport så kan man dra några snabba slutsatser.
 • Förlusten på 6,6 miljoner £ beror enbart på att klubben är så köpglad på transfermarknaden. Tar man bort transferverksamheten går faktiskt Tottenham hela 22,7 miljoner £ plus på "driften"!
 • Alla intäkter går i princip upp under året, naturligtvis beroende på att förra säsongen var så framgångsrik.
 • Om man jämför klubbens matchintäkter med några andra Premier League klubbar så inser man varför Tottenham driver sitt arenabygge så hårt. White Hart Lane har bara plats för 36 000 åskådare och begränsat antal loger och andra dyra platser vilket betyder att Tottenham för länge sen har nått sitt kapacitetstak inom detta intäktssegment.
 • Säsongen 2010/2011 kommer intäkterna sannolikt att öka ytterligare något tack vare deltagandet i Champions League.

4 kommentarer:

 1. Borde inte intäkterna öka ganska dramatiskt med tanke på hur mycket ett deltagande i CL ger? Bara att kvalificera sig ger enligt Aftonbladet ca 80 miljoner. För ett lag av den här storleken borde det tillkomma ganska mycket tv-pengar också? Att laget också verkar gå till slutspel ger ju minst fyra fullsatta matcher vilket även det borde ge en del pengar. Sedan har ni ju också börjat med dubbla sponsoravtal som kommer ge en liten höjning även på den sidan så Tottenham borde väl snarare öka sina intäkter rätt så kraftigt? För övrigt skönt med en klubb som verkar ha koll på finanserna och inte kör med någon form av ekonomisk dopning. Ibland känns det som att det bara är Tottenham, Arsenal och de tyska klubbarna som jobbar så. Joaz

  SvaraRadera
 2. Joaz:

  Jo, det är sant att det är mycket pengar i CL. I det här inlägget kan man se hur mycket som delades ut förra säsongen:
  http://bluewhitelilywhite.blogspot.com/2010/08/champions-league-vs-europa-league.html

  Vi får se hur detta gynnar Spurs.
  - Hur mycket av detta tar spelarna i prestationsbonusar?
  - Tottenham har en hel del kostnader just nu för sin planerade arena och träningsanläggningen som byggs.
  - Vad spelar det för roll att man åkt ur Ligacupen direkt och inte presterar så bra i ligan.
  - Spurs är på jakt efter nya anfallare nu i vinter, undrar vad det innebär för vår plånbok?

  Men visst är jag överlag positivt inställd till Tottenhams ekonomi. Klubben sköts verkligen av ekonomiska proffs just nu.

  SvaraRadera
 3. Är ni ute efter anfallare? Ska ni bli Inter nr2 eller? När de hade Hakan, Ronaldo, Recoba, Keane och minst lika många till ;) Ni har ju han den där med klagande morsa, just Keane, Fyrtornet, Defoe, Ryssen och jag har säkert missat någon. Inte är ni i behov av anfallare?

  Sen arenan och träningsanläggningen skrivs väl av under 25-50år och borde därför inte påverka så mycket?

  Förhoppningsvis har era spelare inte så stora bonusklausuler i sina kontrakt och då går pengarna rätt in i klubben.

  Sen att ni åkt ur ligacupen ger ju lite minus så länge den inte ingår i årskorten för då är det ju ingen större förlust. Och jag antar att ni gick betydligt längre förra året då?

  Att man inte spelar så bra i ligan (ni leder med 2-0 i skrivande stund) tycker jag är lite överdrivet, tror du börjar få hybris bara för att ni 1gång i klubbens historia klarat av att kvalificera er för CL ;) Hur många gånger har Blåvitt varit med? =) Sen tillbaka till ligaspelet, eftersom ni alltid har slutsålt på era matcher och sponsorkontrakt skrivs över flera år borde ni inte förlora något direkt alls? Joaz

  SvaraRadera
 4. Mmm, du har säkert lite rätt i det du skriver, Joaz. Men att hålla på Spurs har alltid varit en berg-och-dal-bana så jag förbereder mig nog bara mentalt för det värsta. :-)

  Våra anfallare har ju underpresterat eller varit skadade den här hösten och de mest spännade spelarna i truppen är mittfältare (Bale & van der Waart). Det är säkert tillräckligt för att utlösa en ny köphysteri efter anfallare hos klubbledningen nu i vinter, särskilt om vi går vidare till CL´s slutspel.

  SvaraRadera