Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

tisdag 22 mars 2011

Vad ska Blåvitt göra med sina nya miljoner?

IFK Göteborg presententerade idag den nya stjärnsponsorn Prioritet Finans som tar över "pool position" på matchtröjan. ICA tar ett steg tillbaka men betalar enligt Blåvitt nästan lika mycket även i fortsättningen. Sammanlagt innebär detta att Blåvitt över en natt ökar sina marknadsintäkter med uppemot 10 Mkr netto. Detta är sannolikt det enskilt bästa tröjavtalet i svensk fotboll även om vi fortfarande är en bra bit efter de stora ligorna. T ex drar Tottenham in drygt 130 Mkr årligen från sina tröjsponsorer.Vad ska då Blåvitt göra med alla sina nya miljoner? Föreningen är ju idag mycket välskött ekonomiskt så det finns tack och lov inga akuta svarta hål som behöver täckas. Istället kan föreningen kanske satsa strategiskt och offensivt inom några områden: 
 • Som jag har beskrivit tidigare så har Håkan Mild bra koll på spelarkontrakten där de flesta värdefulla spelare redan sitter på långa kontrakt. Jag bedömer det inte realistiskt att försöka få Adam Johansson och Ragnar Sigurdsson att förlänga så istället bör man sikta in sig på två värdefulla spelare som har utgående kontrakt 2012 - Elmar Bjarnasson och Tobias Sana. Även kommande år kan de här nya pengarna skapa möjligheter att få till stånd viktiga kontraktsförlängningar.
 • Under kommande transferfönster ökar nu möjligheten för Blåvitt att kunna locka hem attraktiva s k hemvändare med goda lönevillkor och sign-on. Jag ser fram emot nästa tillfälle när man glatt kan utbrista XX är klar!
 • Denna resurs skapar även möjlighet att vid behov förstärka organisationen inom några nyckelområden. Kanske kan man öka marknadsorganisationen och arbeta ännu mer offensivt även mot mindre sponsorer där vi helt klart har en förbättringspotential? Blåvitt skulle även kunna satsa mer offensivt inom media - om Örebro SK kan erbjuda gratis webbsändningar från sina träningsmatcher så borde väl även Sveriges populäraste fotbollsförening med fans i hela landet kunna göra det?!
 • Blåvitt satsar just nu kraftigt på föreningens infrastruktur i form av den nya Kamratgården. Dessa nya pengar kan göra det möjligt att amortera av banklånet snabbare så att inte räntekostnaderna blir så belastande genom åren.
 • Blåvitt har en bra ungdomsverksamhet men varje år är det några som behöver lämna U-truppen p g a åldersskäl. Varje år undrar man ju om det bland de som lämnar finns en "late bloomer" som man borde behålla något år till. I årets U-trupp finns det t ex ganska många 92:or som är inne på sitt sista år - August Strömberg, Joel Allansson, Efe Yildirim, Chris Mbamba, William Lundin och Andreas Peterson. Det är inte realistiskt att alla dessa ska få A-lagskontrakt men kanske borde man behålla några av dem ytterligare något år? Erbjuda dem ett 1-2 årigt kontrakt och sedan ordna en utlåning till en förening där de kan få speltid och kanske ta det där sista avgörande steget i sin utveckling?

Oavsett vilket man väljer så hoppas jag verkligen att IFK Göteborg förvaltar dessa nya pengar på ett riktigt klokt sätt!

3 kommentarer:

 1. Jag tycker bara det finns en sak att göra med pengarna - satsa på en riktigt bra hemvändare. Får man hem ett proffs för det med sig så mycket annat mervärde och positiva följdeffekter. Det lockar mer publik, fler sponsorer, ökar chansen att få fler bättre nyförvärv och höjer konkurrensen i truppen.

  Jag förstår att man hittills valt en mer återhållen värvningsprofil, för att inte utgifterna ska skena iväg. Men nu har man fått muskler utanför budgeten och då finns det f*n i mig inga ursäkter - nu är det dags att skaffa en ny stjärnprofil!

  /Dunderdan

  SvaraRadera
 2. Är det verkligen så mycket som 10 "nya" miljoner som trillar in? Efter vad jag förstått så har vi haft prioritet finans som sammarbetspartners sedan innan, men hur mycket sponsrade dom oss med innan? Lagg3

  SvaraRadera
 3. Lagg3:
  Svårt att säga exakt men jag har fått bilden av att Prioritets engagemang innan detta var relativt begränsat. Jag tror därför att vi kan utgå från ett nettotillskott ganska nära 10 Mkr.

  På hemsidan står t ex fortfarande ett av Prioritets bolag (Prioritet Inkasso) kvar som Loungepartner och där handlar det ju om små pengar.

  http://www.ifkgoteborg.se/For-Partners/Partnerskap/Loungepartners/

  SvaraRadera