Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

måndag 12 november 2012

I vilket skick befinner sig Blåvitts ekonomi?

Efter ännu en usel säsong väntar alla med spänning hur Blåvitt kommer att agera under vinterns transferfönster. För att kunna köpa in spelare krävs det dock pengar och frågan jag ställer mig nu är i vilket skick den blåvita ekonomin befinner sig efter denna säsong? Har man ekonomiska muskler att värva spelare? Nedan har jag kikat på föregående års bokslut och uppskattat åt vilket håll några av de viktigaste budgetposterna rört sig under 2012.


Intäkter
 • Publiksnittet minskar med 356 pers per match eller 5340 pers totalt. Samtidigt har Blåvitt sänkt vissa av priserna inför denna säsong vilket borde innebära att matchintäkterna sammanlagt minskar med någon miljon.
 • För tredje året i rad slutar Blåvitt på en sjunde plats i allsvenskan och det borde innebära att intäkterna från Svensk Elitfotboll är relativt oförändrade.
 • Blåvitt har fortsatt att öka antalet sponsorer och  har bland annat fått ytterligare en huvudsponsor under året. Det borde innebära att intäkterna från sponsorer ökar med några miljoner i år.
 • Under året har Sebastian Erikssons försäljning till Cagliari slutförts och även Tobias Sana har sålts till Ajax. Några kronor i utbildningsbidrag borde det även bli för Pontus Wernblooms flytt till Moskva. Jag tror därför att intäkterna för spelartransfers ökar med några miljoner.
Utgifter
 • Publiksiffrorna minskar men det har samtidigt varit lite mer stökigt kring Blåvitts matcher vilket borde ge ökade säkerhetskostnader och därmed även ökade matchkostnader med uppåt en halv miljon.
 • Förra året gjorde man fler affärer som krävde sign-on medan man i år "bara" har värvat Pontus Farnerud, Nordin Gerzic och Mattias Bjärsmyr. Jag tror därför att de sammanlagda kostnaderna för Fotbollens Elittrupp minskar med någon miljon. Den här posten är dock den som är mest svåruppskattad för eventuellt så betalar vi våra underpresterande s k stjärnor mer än de förtjänar...
 • Under förra året hade föreningen extra höga kostnader för boendet under tiden som den nya Kamratgården byggdes och jag tror därför att dessa kostnader minskar med någon miljon i år.
 • Om jag har räknat rätt i tabellen nedan så minskar Blåvitts kostnader för avskrivning av spelarförvärv med någon miljon. Den här posten är jag lite extra nyfiken på för jag håller fortfarande på och trimmar in min tabell.

Årets resultat
Förra året gick föreningen nästan 4 mkr minus vilket främst berodde på bygget av den nya Kamratgården. Jag tror att Blåvitt, utifrån mina gissningar ovan, ligger på ett svagt positivt årsresultat just nu. Är föreningen beredd att "förstöra" detta årsresultat för att kunna värva spelare redan nu eller kommer man att vänta till efter årsskiftet med större affärer som påverkar ekonomin avsevärt? Om jag gissar rätt så kommer eventuella större nyförvärv sannolikt först efter årsskiftet.

6 kommentarer:

 1. Bland övriga intäkter fanns 2011 intäkter för Kamratstenen. Nu kunde man ju teckna sig även under januari och februari och tre av de fyra sponsorplatserna kom efter invigningen men denna post borde ändå minska lite.

  IFK fick en dryg miljon från Uefa för att Hysen spelat i EM och kvalet därtill.

  Hur mycket Blåvitt får netto för spelarförsäljningarna är oerhört svårt att veta. Även kostnaderna för spelarförvärven är svåra att räkna ut.

  Spontant känns Tobbes 15 miljoner för högt och vi borde således inte se en så stor minskning på hans post. Borde inte Kalles hela kostnad tagits 2011? Han lämnade ju för Jönköping redan i december.

  Fotbollens Elittrupp har jag svårt att se att den minskar. Även Waehler ska läggas till din lista. Farnerud lär tjänat 5 miljoner NOK i Stabaek och har nog inte gått ner hur mycket som helst i lön. Vad gäller sign on är det känt att Sobralense har sin del uppdelad över hela kontraktslängden och är inget som betalades bara 2011. Det kan vara likadant för flera andra spelare.

  Kamratgården hade väl lite kvar att göra i våras som kan ha kostat lite extra. Asfaltering mm plus att driftskostnaden är högre än tidigare.

  Jag tror på ett resultat i nivå med 2011 och tror att du är för optimistisk när du räknas med ett plusresultat.

  SvaraRadera
 2. Henrik S:
  Intressanta kommentarer:

  - När det gäller Tobbes och Kalles avskrivningar så har jag för mig att Kalles försäljning slutfördes i år och Tobbes transfersumma låg i häraden 15 mkr. Överbevisa mig :-)

  - Helt rätt om Uefapengen

  - När jag intervjuade Seppo i mars så menade han att kostnaderna för Kamratgården skulle bli lägre i år. Något högre än den gamla gården men lägre än 2011.

  - Ja, jag kanske önsketänker kring spelartruppen. Jag har dock för mig att man kostnadsför hela signon direkt som lön även om man betalar ut den över tid men jag kanske har fel där? I fjol förlängde Tobbe medan Haglund, Alvbåge, Salomonsson och Sobralense anslöt. Dyra gubbar allesammans...

  SvaraRadera
 3. Kalle presenterades klar för J Södra 23/12.
  http://www.jnytt.se/nyhet/44580/kalle-svensson-klar-for-jonkopings-sodra

  2007 hade vår ekonomi inte återhämtat sig efter skattehärvan. Vi började förhandla med Tobbe och Sunderland innan Berg var såld och riskkapitalbolaget klart. Att vi då skulle lagt ut 15 miljoner plus 5 miljoner i sign on ser jag som helt uteslutet.
  Jag har en kopia på avtalet i byrålådan men har lovat Håkan att inte visa det för någon så jag kan tyvärr inte överbevisa dig. ;-)

  Hela sign on bokförs direkt bara om allt betalas ut direkt. Betalas den ut i flera olika omgångar under kontraktstiden kostnadsförs den på respektive år.

  SvaraRadera
 4. Blåvitt kan väl ändå inte värva förrän 1 januari i och med att internationella transferfönstret öppnar då. Vi kan således inte värva eventuellt Berg förrän första januari om nu Hamburg vill ha betalt för Berg. Detsamma gällde Karl Svensson förra året. Han skrev visserligen på i december men han registreras inte förrän första januari för j-södra. Rätta mig gärna om jag har fel men så länge en spelare är kontrakterad så måste alla transfers ske när transferfönstret är öppet. Alltså antingen i januari eller det fönstret i sommar.

  SvaraRadera
 5. Fan Henrik, du är en tuffing men jag ger mig inte....helt. :-)
  - I årsredovisningen för 2007 redovisas spelarinköp på 14,3 mkr under året och man redovisar bara att en spelare har anslutit under året, dvs Tobbe. Men ok, jag ska justera ner hans transfersumma med 1 mkr.
  - I årsredovisningen 2011 så nämns inte Kalle bland de spelare som har lämnat. Även om affären var "klar" med Jönköping så tror jag att det inte slutfördes förrän 2012. Därför behåller jag slutet på hans avskrivning över 2012.

  SvaraRadera
 6. Marcus:
  Du har rätt kring transferfönstret när det gäller kontrakterade spelare. Men om du minns förra hösten gjorde man klart med några profilstarka bosmanspelare (Alvbåge, Sobralense) redan före årsskiftet och tog väl säkert kostnaden för deras signon före årsskiftet. Frågan är om man har råd med något liknande denna höst eller om man väntar till efter årsskiftet.

  SvaraRadera