Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

torsdag 1 augusti 2013

Veckans transferrykten

Jag är fortfarande väldigt besviken över förra veckan då guldet blev till sand i flera bemärkelser. Nu försöker jag kravla mig upp ur misären och passar under tiden på att fundera lite över den här veckans transferrykten.

Mikael Dyrestam ryktas vara på väg till Heerenveen i Holland även om klubbarna ännu inte kommit överens om en transfersumma. Det är bara att gratulera Dyre om han kommer iväg för den holländska ligan är ett mycket bra mål för en ung spelare i början av karriären. Det är dessutom bra reklam för Blåvitt att man kan sälja spelare direkt till de största ligorna i Europa. Jag hoppas dock att Blåvitt inte är dumsnåla och kräver för mycket för om bara några månader kan Dyre försvinna för avsevärt mycket mindre än så. När Blåvitt för några år sedan fördröjde Ragnar Sigurdssons försäljning med något år genom att sätta ett för högt pris så drog man på sig ett dåligt rykte som jag tror påverkade flera andra framtida kontraktsdiskussioner. Jag hoppas inte man gör om samma misstag nu igen.

Att Blåvitt jagar efter Martin Smedberg Dalence har jag lite svårt att förstå för det är inte på högerkanten som vi har störst brist på spelare. Dessutom tvivlar jag på att Martin har en extra växel att lägga in och bli ännu bättre om han kommer till oss. Att man dessutom verkar vara beredda att betala transfersumma när han bara har ett halvår kvar på kontraktet känns också onödigt dyrt. Det är i så fall bättre att redan nu göra klart en gratisvärvning till nästa säsong och låta honom spela klart hösten i Norrköping.

Att Blåvitt jagar efter Darijan Bojanic känns mer spännande för det här är en ung spelare med stor utvecklingspotential. Dessutom finns det just nu ingen motsvarande förmåga i den egna U-truppen att lyfta fram. Jag tror han skulle kunna förstärka och utveckla Blåvitts vänsterkant och kanske även skapa en möjlighet för Sam Larsson att få spela som anfallare.

Inom om loppet av en vecka så har media rapporterat att Daniel Sobralense är föreslaget bytesgods i två potentiella transfers, dels för Smedberg Dalence och dels för Bojanic. Inte skoj för Sobra att veta att han är så oönskad men mycket bra för Blåvitt att försöka göra sig av med en spelare som inte alls har kommit till sin rätt. Visst har Sobra glimtat till ibland men det är tyvärr alldeles för sällan och däremellan har han haft svårt att följa den upplagda matchplanen och dräller ofta med bollen i farliga omställningslägen.

Utlånade Sebastian Ohlsson fick tydligen en förfrågan om att "komma hem" till den 15 juli men valde att stanna kvar i Öis under hösten för att få speltid. Det tycker jag är ett modigt val av en spelare som ju ändå har spelat i Blåvitt sen barnsår och har föreningen som moderklubb. Sebastian har under våren kämpat sig till en startelvaplats hos Öis och även om det går motigt för laget så lär sig en ung spelare mycket ändå bara han får regelbunden speltid. Hos Blåvitt hade han sannolikt blivit avbytare och mest fått spela i U21-serien under hösten. Om Sebastian gör en riktigt bra höst hos Öis så är det inte helt omöjligt att han kanske återfinns hos Blåvitt nästa år ändå.

6 kommentarer:

 1. Tänk vad olika man kan tycka. Släpp för jösse namn inte en kontraktsvägrande spelare för småpengar till fattiga holländska ligan! Inte när vi har sjuk brist på backar! Det blir dessutom mer pengar om han går som bosman då Blåvitt då är garanterade 4 miljoner i utbildningsersättning. Det där med att inte hindra spelare från bra anbud kan väl verkligen inte gälla för spelare som vägrar diskutera nytt kontrakt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blåvitt är bara garanterade 4 mkr i utbildningsbidrag om han går till någon av toppligorna. Skulle han t ex vid årsskiftet gå till Grekland, Scotland etc så blir det bara någon dryg miljon...guldet kan bli till sand här om Blåvitt är dumsnåla.

   Det finns ingen moralisk eller juridisk skyldighet att tvingas att förlänga sitt kontrakt. Precis som för oss andra så är det en fri arbetsmarknad där man kan söka sig till den som erbjuder roligast jobb och betalar mest.

   Radera
 2. Du har ju helt rätt i att det inte finns någon moralisk eller juridisk skyldighet att tvingas att förlänga sitt kontrakt. Men nog finns det en moralisk skyldighet att i alla fall inleda diskussioner? Eller är det där en enkelriktad frihet? Ska en spelare kunna avfärda alla kontraktsdiskussioner och sedan räkna med att få gå till Holland på vad som måste räknas som ett skambud? Vet vi något om vad Heerenveen erbjudit? Är det mer än den där dryga miljonen? Jag tycker vi skickar helt, helt fel signaler till övriga spelartruppen om Dyrestam ges den friheten. Jag tycker det är uselt av en spelare som spelar hela sitt liv i klubben att inte ens vilja diskutera nytt kontrakt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad baserar du ditt påstående på att Dyrestam har vägrat att diskutera nytt kontrakt? Alla tidningsuppgifter under det här året har ju tvärtom sagt att Dyrestam och Mild har pratat om kontraktet flera gånger. Att man sedan inte har kunnat komma överens om penganivåer är en helt annan sak.

   Radera
  2. Vad jag har förstått så har de "pratat, men inte nämnt något om siffror eller så" då Dyre inte är nöjd med Dahlin som agent. Att Håkan gång på gång pratar om att de måste fixa nytt kontrakt är ju en sak, att prata faktiska villkor en annan. Fram till och med åtminstone den här säsongens upptakt har de enligt bla Matchdax inte pratat villkor utan bara att Blåvitt vill förlänga till följd av att Dyre velat bryta med sin agent.

   Men oavsett, det kan väl inte komma som någon skräll att om man väljer att spela ut sitt kontrakt kan man inte räkna med att få välja och vraka när erbjudanden kommer in innan kontraktslutet? Nä, här gör Mild helt rätt som inte slumpar iväg Dyre när vi är i den här skadesituationen vi är, åtminstone tills vi har något att ersätta med.

   Radera
 3. Tror att det kommer att hända mer nu under silly season.

  En värvning av Smedberg-Dalence under sommarfönstret är dock mindre trolig. Norrköping kommer att tappa Thorvaldsson och lär inte släppa ytterligare viktiga offensiva spelare för mindre pengar. Klubben har en rimligt stabil ekonomisk situation och rear inte ut spelarna (t ex behåller man Kahili under hösten, istället för att släppa honom för en billig penning). Detsamma borde gälla för Smedberg-Dalence. Tror inte att Blåvitt är berett att betala stora pengar för att få tillgång till honom redan i sommar. förtid.

  Dyrestam: att släppa honom direkt, i dessa dagar vore ett stort avbräck för Blåvitt. Men kan vara möjligt när skadesituationen förbättras på backsidan, vilket den kanske har gjort redan inom någon månad. Europafönstret stänger väl vid månadsskiftet aug/sept och en transfer med genomförande då kanske är möjlig.

  Värvning av Bojanic känns positivt och fullt genomförbart. I övrigt tror jag att värvningar av yttermittfältare från t ex Gefle. Varför inte Lantto eller Orlov

  SvaraRadera