Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

onsdag 13 november 2013

Den mest prioriterade värvningen

Idag fortsätter min analys av den blåvita truppen och det har blivit dags att titta på backarna.
 • Mattias Bjärsmyr (Kontrakt t o m 2017)
 • Ludwig Augustinsson (Kontrakt t o m 2016)
 • Adam Johansson (Kontrakt t o m 2016)
 • Emil Salomonsson (Kontrakt t o m 2015)
 • Logi Valgardsson (Kontrakt t o m 2014)
 • Hjalmar Jonsson (Kontrakt t o m 2014)
 • Kjetil Waehler (Kontrakt t o m 2014) 
 • Jonathan Azulay (Kontrakt t o m 2014) 
 • Mikael Dyrestam (Kontrakt t o m 2013)
 • Erik Lund (Kontrakt t o m 2013)

Om vi börjar analysen från höger så har Blåvitt två mycket bra högerbackar i Adam Johansson och Emil Salomonsson. Den här säsongen har en extremt högerfotad Adam fått ett otacksamt slitgöra som vänsterback men till nästa år ska han förhoppningsvis kunna vara tillbaka på rätt sida av planen. Här behöver inte Blåvitt förstärka alls utan det handlar mer om att få ut maximalt av denna positiva konkurrenssituation.

På mittbackspositionen så finns det en tydlig ledare under de kommande åren i form av Mattias Bjärsmyr men bakom honom så är det lite tunnare. I år har Kjetil Waehler, som förlängde sitt kontrakt med ett år över 2014, varit bra men hans ålder gör att man inte kan utgå ifrån att han kommer att vara tillgänglig för spel i 30 matcher under året. Och bakom Kjetil så har inte Hjalmar Jonsson hållit måttet alls utan istället stått för flera misslyckade ingripanden vid baklängesmål. Att värva en ny mittback är därför i mina ögon den absolut mest prioriterade värvningen som Blåvitt måste lösa till nästa år för att kunna bli ett guldlag. Man måste absolut få in en ny mittback som åtminstone är så pass bra att han direkt konkurrerar med Kjetil om en plats i startelvan och helst ska han överträffa vår norrman!

Går vi vidare vänsterut så blir förhoppningsvis 2014 det år då Ludwig Augustinsson äntligen får spela i Allsvenskan och visa alla hur bra han är. Jag har sett många träningar med Blåvitt i år och även när han höll på med sin rehab i somras så slog han bättre inlägg än alla övriga backar i truppen. Och ni minns väl årets försäsong när Blåvitt nickade in tre mål på Luddehörnor? Bakom Ludde är det dock lite tunt men kanske behåller man Logi Valgardsson även det sista året som en slags backup eller så faller det otacksamma jobbet på Adam igen.

När det gäller de som är på väg ut så är det nog klart att Erik Lund lämnar Kamratgården så snart som hans korsbandsskada har läkt. Även Mikael Dyrestam kommer med största sannolikhet att lämna i vinter för att söka lyckan utomlands. Jonathan Azulay har återkommit från utlåningen i Öis men jag tycker inte att han har utvecklat sitt spel där. Kanske blir en utlåning eller försäljning aktuellt för honom under transferfönstret? Utlåning eller försäljning kan nog även vara aktuellt för Logi Valgardsson om man bara kan hitta en mottagande klubb.

Tittar man ner i ungdomsleden så utvärderar Blåvitt fortfarande David Gutierrez Arvidsson (1994:a) och besked kommer före årsskiftet om han får ett seniorkontrakt eller måste lämna. David är en lugn, stabil och följsam back som spelar lika bra på alla positioner i backlinjen och det här året har han fått väldigt mycket speltid i både U19 Allsvenskan och U21 Allsvenskan. Han har även varit U19-truppens kapten. Jag tycker inte David hittills har visat några säregna spetsegenskaper men hans jämnhet och mångsidighet i backlinjen gör honom till en idealisk reservback just nu och han har potential att utvecklas ytterligare.

Tittar man ännu djupare i ungdomsleden så finns det några riktigt spännande 1996:or i form av Jakob Bergman, Patrick Dyrestam och Martin Zanjanchi Johansson. Alla de här tre kommer sannolikt att växa rejält i U19 och U21-sammanhang under 2014 men de har fortfarande en bit kvar innan de kommer med på allvar i A-lagets planering.

Det här är den andra delen av analysen och tidigare har jag även utvärderat målvakterna.

3 kommentarer:

 1. Jag delar din uppfattning om backfrågan, jag skulle önska att vi får in back som är relativt spelskicklig och kan sköta uppspelen i högre grad än Bjärsmyr. Waehler och Hjalmar är på tok för dåliga i uppspelsfasen. Där finns en stor del till att vi inte har ett lika bra passningsspel som t.ex. Malmö. Kan Gurra vara ett alternativ?

  SvaraRadera
 2. Gurra är ju urusel på att sköta uppspelen. Springer och gömmer sig när vi är spelförande. Bra på att erövra boll dock.

  SvaraRadera
 3. Halvvägs in i Silly Season: Valgardsson har lämnat, men fortfarande inga besked ang Dyrestam. Väsentligt att en ny stark mittback kommer in och blir förstahandsuppställning tillsammans med Bjärsmyr. Kanske är det så att Mild avvaktar det internationella fönstret. Marcus Holgersson är nu tillgänglig som Bosman.

  SvaraRadera