Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

tisdag 12 november 2013

Har Blåvitt en målvakt för mycket?

Som jag skrev igår så tänker jag den närmaste tiden analysera den blåvita truppen med fokus på nästa säsong 2014. Och först ut blir våra målvakter.
  • John Alvbåge (Kontrakt t o m 2015)
  • Marcus Sandberg (Kontrakt t o m 2014)

Att John Alvbåge är ohotad förstemålvakt även under 2014 är självklart, trots den lite "såsiga" avslutningen i söndags. John höll nollan 12 gånger denna säsong vilket är mest av alla målvakter och hans räddningsprocent på 77% är också i topp. Det John måste förbättra avsevärt är igångsättningsspelet både vid insparkslägen och vid snabba omställningar. Utsparkarna tar för lång tid och håller inte tillräckligt bra kvalitet och när det gäller omställningslägen så blir han ofta obeslutsam och missar gyllene möjligheter att få igång spelet snabbt.

Bakom John så håller Marcus Sandberg ställningarna som andremålvakt men frågan är hur länge till han gör det. Marcus har ju bara kontrakt över 2014 och snart behöver han fundera över vad han vill framöver - fortsätta att konkurrera med Alvbåge några år till eller försöka bli förstemålvakt i något annat lag?

Och här kommer en intressant pusselbit i målvaktsfrågan. I U19-truppen har Sulejmen Sarajlic regerat i ensamt majestät under 2013 och han var en bidragande orsak till SM-guldet i U19 Allsvenskan nu i höstas. Sulle utvecklas snabbt och är stor, stark, styr sin backlinje väl och har lång räckvidd både i luftspelet och när det gäller att blockera skott. Till 2014 så har dock Blåvitt lyft upp så många som två målvakter från U17-truppen, Peter Cavar och Tobias Johansson, till U19 truppen och det hade man väl knappast gjort om det var tänkt att Sulle skulle stå där även hela 2014?

Att ha så många som fem målvakter känns som minst en för mycket. John kommer att spela alla matcher i såväl Allsvenskan som Svenska Cupen. I U21-serien spelar man ca 20 matcher under säsongen och det är för få för att två unga målvakter ska kunna dela på det och få tillräckligt med speltid och utveckling. Och med två nyuppflyttade hungriga U17-målvakter finns det just nu tre målvakter som kan spela de 26 matcherna i U19 Allsvenskan vilket också är på tok för många.

Sammantaget innebär det här att det kan uppstå en potentiell konkurrenssituation mellan Marcus Sandberg och Sulejmen Sarajlic om speltid. Kan det kanske vara så att någon av dem är på väg bort (utlåning eller permanent) för att få speltid och utvecklas? Jag får inte ihop det här pusslet....får du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar