Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

måndag 25 november 2013

Hur mår Blåvitt - 25 november 2013


A-laget
Efter tre sportsligt usla år så är en cupseger och en tredjeplats i Allsvenskan under 2013 egentligen ett väl godkänt säsongsresultat. Betyget dras dock ner av en svag höst och ett lite pinsamt avslut i Supercupen. Silly season har bara börjat men man får ändå intrycket av att det planeras febrilt på Kamratgården inför 2014. Både Stiller och Valgardsson har fått lämna för att frigöra utrymme i truppen för nya värvningar, Waehler har förlängt och de rykten som har cirkulerat hittills tyder på att Blåvitt aktivt letar efter nya backar.

Ungdomsverksamhet
IFK Göteborg hade inte vunnit juniorallsvenskan (U19) sedan 1999 när man i år äntligen lyckades bärga titeln igen och bli Svenska Mästare! Jag är verkligen glad över den bedriften för de senaste åren har jag skrivit några frustrerade inlägg över bristen på vinnarkultur i ungdomsleden. Det känns roligt att få hylla alla de spelare och ledare som gjorde årets prestation möjlig och det enda som grämer mig är att jag inte hade chansen att se slutspelsmatcherna live. Det finns dock ett bra sammandrag från finalmatchen (4-1 mot Mordor) på YouTube som är väl värt att se.

Kansli
Att IFK Göteborgs ordförande tvingades avgå p g a en historia som utspelade sig långt ifrån Kamratgården på hans civila arbetsplats var lite överraskande. Men det blev tyvärr snabbt synligt vilka interna motsättningar som har funnits inom föreningen där vissa personer nu passade på att göra kvittohistorien till en blåvit huvudangelägenhet. Visst valdes Bertil Rignäs in i våras på ett mycket svagt mandat och visst har han inte presterat särskilt mycket synligt resultat ännu – jag hävdar ändå att det inte gynnar föreningens långsiktiga arbete om man sticker kniven i föreningens ordförande via media bara för att vinna en personlig maktkamp!

Ekonomi
Den blåvita ekonomin är stabil i år med försäljningen av Moberg-Karlsson och med Ehrenborgs inträde som huvudsponsor. När spelare som Farnerud, Stiller, Valgardsson m fl lämnat så frigörs det även löneutrymme för nya spelarvärvningar. Det finns dock en del frågetecken kring Blåvitts ekonomi framöver på sponsorsidan som gör att man kanske måste hålla igen lite i värvningarna. Nils Wiberg bidrar (som vanligt...) till att skapa såväl rubriker som osäkerhet kring framtiden och kanske behöver Blåvitt redan nu börja leta efter en ny stabilare stjärnsponsor efter 2014? Än mer angeläget är det att försöka komma överens med KIA om ett nytt avtal eftersom deras nuvarande avtal går ut redan i år. Och hur går det egentligen med den där #!&%¤?§ clean courten?!

Supportrar
Ett av säsongens mål var att återerövra Göteborg och det lyckades man med såväl sportsligt som supportermässigt. Blåvitt är nu större, bättre och vackrare än Häcken, Gais och Öis tillsammans och det mesta tyder på att detta kommer att bestå även under 2014. Att publiksiffrorna ökade under 2013 ger förhoppningsvis även ett avtryck i årskortförsäljningen inför 2014. Under hösten passerade Blåvitt den magiska gränsen 100 000 likes på Facebook och fortsätter fortfarande att öka. För övrigt så är det här den tråkigaste tiden på året för oss supportrar med tomhet, tristess och en evig väntan på nästa säsong....

Sammanfattningar likt denna från tidigare datum hittar du HÄR

2 kommentarer:

 1. Jag är också orolig över avtalet med KIA. Eftersom det inte har förlängts, ännu, så finns det en stor risk att samarbetet avslutas vid årsskiftet. I så fall måste en ny huvudsponsor skakas fram. Men en förlängning är förstås fortfarande möjlig, förhandlingar kanske pågår.
  Jag ser Prioritet och SEFA Bygg som IFK:s viktigaste sponsorer. Dessa båda bolag har dessutom gemensamma affärer. Prioritet har ju som bekant gått in som delägare i SEFA:s projekt Änglagård på Kviberg. Så jag tror att de blir viktiga för IFK framöver.
  När det gäller Clean Court avtal på Gamla Ullevi, så tror jag dessvärre att Martin Kurzvelly har det besvärligt i förhandlingarna. Dels går ju motparten arena bolaget ekonomiskt knackigt. Dessutom så är en av anledningarna till den dåliga ekonomin att man har stora kostnader för skötsel av gräsmattan. Med tre hemmalag på arenan så är kostnaderna höga. Jag tror att arenabolaget gärna skulle vilja lägga om till konstgräs, för att sänka driftskostnaderna och för att lättare kunna använda arenan till andra arrangemang. Och det är väl IFK som hårdast av klubbarna driver att det skall vara riktigt gräs på arenan. Försvårar nog förhandlingarna med arenabolaget.
  Med vänlig hälsning Bothvid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant vinkling på Prioritets allt djupare långsiktiga engagemang i Änglagården vilket är raka motsatsen till Wibergs kortsiktiga prat i media. I grunden gillar jag Prioritet som blåvit sponsor men jag stör mig mycket varje gång han är i media. :-)

   Jag hoppas att förhandlingar pågår med KIA för de har varit en bra sponsor hittills. Om de vill lämna så tror jag dock de är ersättbara någorlunda lätt.

   Radera