Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

fredag 15 november 2013

Vem ska göra målen?

Så har det blivit dags att analysera Blåvitts yttrar och anfallare och vid en första anblick kan den här gruppen se lite gles ut just nu. Man ska dock komma ihåg att både Darijan Bojanic och Joel Allansson, som jag har listat bland innermittfältarna, kan användas här också som yttrar.
 • Martin Smedberg Dalence (Kontrakt t o m 2017)
 • Lasse Vibe (kontrakt t o m sommaren 2016)
 • Tobias Hysen (Kontrakt t o m 2015)
 • Robin Söder (Kontrakt t o m 2015)
 • Sam Larsson (Kontrakt t o m 2015) 
 • Daniel Sobralense (Kontrakt t o m 2015)  

Tobias Hysén har varit lagets främste anfallare i fem års tid och det är både på gott och ont. Tobbe har gjort många viktiga mål och har räddat laget många gånger men samtidigt så har tränarna formerat laget väldigt mycket baserat på vad som funkar bäst för honom. Och när Tobbe har en formsvacka eller är skadad så har man aldrig lyckats fylla ut luckan utan laget tappar kvalitet direkt. Blåvitt måste utvecklas så att man inte är så beroende av en spelare framöver.

För Robin Söder så har vägen tillbaka efter skadan 2009 varit väldigt lång och Blåvitt har haft ett oändligt tålamod under resans gång. I år har Robin kommit upp till en ok allsvensk nivå men man undrar naturligtvis om han har ännu mer att ge. För vi minns ju alla genombrottet 2008-2009 när det inte fanns några gränser för hur bra Robin Söder kunde bli!

Sam Larsson har i år gjort sin första hela säsong som allsvensk spelare och kan kvittera ut ett väl godkänt betyg. Visst hade han en formsvacka under sommaren men det är ganska vanligt för en ung spelare som dessutom matchades ganska hårt emellanåt. Här på slutet hittade han formen igen och jag ser med spänning fram emot hans nästa säsong. Jag tycker dessutom att Blåvitt redan nu borde försöka få till en förlängning med Sam.

Lasse Vibe har gjort ett bra första halvår hos Blåvitt och har gett en ny dimension på högerkanten med speed och genombrottsförmåga. Med Martin Smedberg Dalence i laget så får Blåvitt tillgång till en riktigt vass inläggsfot dessutom vilket ökar anfallsalternativen. Daniel Sobralense slutligen är en spelare som är trygg med bollen och kan göra det oväntade i anfallslägen men han har även en dålig vana att tappa bollen i jobbiga omställningslägen, har en ojämn formkurva och följer inte alltid den upplagda matchplanen. Jag ser gärna att Sobra lämnar Blåvitt redan nu i vinter men tror tyvärr inte att det kommer ske.

Så hur bör Blåvitt förstärka den här gruppen? I första hand handlar det om att få in en bra anfallare som kan konkurrera med Tobbe och Robin om platserna längst fram i startelvan. Någon som kan utmana dem på allvar och även erbjuda lite andra egenskaper som styrka, genombrottsförmåga, nickskicklighet och näsa för mål inne i straffområdet. Tillsammans med backvärvningen som jag föreslog i onsdags så är den här anfallaren den enda externa värvningen laget behöver inför nästa år. Använd alla de lönepengar som frigörs nu i vinter efter bl a Farnerud, Stiller m fl och investera i dessa två nya spelare!

Blåvitt kommer ju dessutom att få en anfallare till nu i vinter och det är U-truppens Gustav Engvall (1996). Gustav har visat i både EM och VM vilka kvaliteter han besitter och han kommer säkert att börja 2014 ihop med A-laget. Jag tror att Blåvitt gärna vill vänta lite med seniorkontraktet och låta Gustav mogna lite till under första delen av 2014 men på ett eller annat sätt så kommer han att få sitt seniorkontrakt under nästa år.

Utöver Gustav så finns just nu yttermittfältaren Karl Bohm (1995) i U-truppen som jag tror kan bli en resurs för laget och en möjlig kandidat för A-lagskontrakt till 2015. Dessutom ska det bli intressant att följa hur 1996:orna Patrik Karlsson Lagemyr och Viktor Edvardsen utvecklas - båda två öste ju in mål det här året i U19 Allsvenskan respektive U17 Allsvenskan.

 Det här är den fjärde delen av analysen och tidigare har jag även utvärderat:

3 kommentarer:

 1. Halvvägs in i Silly Season: Besked idag om att Hysén lämnar. Krävs klassförstärkning för att upprätthålla lagets slagkraft. Otillräckligt med Söder och Larsson som enda anfallsalternativ (ser Vibe främst som kantspelare). Var finns förstärkningen? Tror att man borde titta på skandinaviska spelare på kontinenten. Kanske; Ranegie?; Rasmus Jönsson?; Daniel Larsson?; Ännu hellre...försök att få hem Berg eller Elmander. I Allsvenskan finns inga möjliga värvningar i denna klass.

  SvaraRadera
 2. Roade mig med att sammanställa hur de allsvenska lagen tappat i anfallskraft nu i jan 14 jämfört med de som gjorde målen i allsvenskan under 2013.
  För de allsvenska topplagen gäller följande
  IFK Göteborg 18 mål gjordes av spelare som inte längre finns i truppen 14
  Malmö FF 16 mål
  Elfsborg 15 mål
  Helsingborg 13 mål
  AIK 6 mål

  Viktiga målproducenter som lämnat under eller efter säsong för resp lag är:
  IFK Göteborg - Hysén
  Malmö - Rantie, Hamad
  Elfsborg - Bangura, Keane
  Helsingsborg - Bedoya, Khalili
  AIK - inget betydande tapp av offensiv kraft

  Kan noteras att inget av laget egentligen förstärkt anfallet under silly season. Alla lag förutom Elfsborg har ganska tunna besättningar i anfallet och offensivt mittfält. Tror att vi kommer att se någon betydande förstärkning till Blåvitt, men också till Malmö och Helsingborg innan den allsvenska premiären. Men troligen väntar man ut det internationella transferfönstret och förstärkningarna kommer inte förrän tidigast till februari

  Vad gäller övriga lag finns betydande behov att ersätta mål som gjordes av spelare som lämnat även i
  Norrköping (21 mål)
  Gefle (15 mål)
  Mjällby (12 mål)
  Åtvidaberg (10 mål).
  Här har åtminstone Mjällby och Åtvidaberg gjort ersättningsförvärv i form av Ingelsten och Sköld.

  För resterande lag finns endast mer begränsat antal mål att ersätta
  Häcken 1
  BP 7
  Djurgården 4
  Halmstad 6
  Kalmar 4

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressanta siffror, vi har alltså "förlorat" flest mål. Jag hoppas verkligen vi kan skapa dessa mål även 2014 men då i en anfallsbesättning som inte lutar sig så tungt på en enda spelare. Det finns redan offensiv kraft i truppen men vi behöver en extern värvning också.

   Radera