Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

måndag 30 december 2013

IFK Göteborg 2013

Här kommer en kort summering av det blåvita året.

Årets höjdpunkt
Årets bästa stund var naturligtvis finalsöndagen i Svenska Cupen. Hela upplägget med ett finaltåg, den största blåvita bortaklacken någonsin samt en dramatisk cupseger mot Djurgården skapade ett härligt minne för livet.  

Årets besvikelse
Blåvitt var ju länge med i guldstriden men en djup formsvacka på slutet, där man endast tog en poäng av tolv möjliga i matcherna mot Kalmar, Djurgården, Öster och Mjällby, gjorde att man tappade allt och guldet blev till sand.

Årets överraskning
Här väljer jag nog David Moberg Karlssons transfer till Sunderland som förvånade på flera sätt, dels att Sunderland valde att värva en så ung spelare och dels att man betalade ett så högt belopp. Jag har sagt det förr och jag säger det igen - DMK "räddade" Blåvitts ekonomi 2013.

Årets seniorspelare
Det finns många spelare som förtjänar ett omnämnande 2013, t ex John Alvbåge, Mattias Bjärsmyr, Philip Haglund och Tobias Hysén, men sett över hela säsongen så tror jag Jakob Johansson var bäst i laget. Det är lite av ödets ironi att han lyckades bli avstängd inför båda matcherna mot Malmö - kanske hade säsongen kunnat sluta på ett helt annat sätt om han varit med där?

Årets juniorspelare
Gustav Engvall hade ett härligt internationellt år med historiska bronsmedaljer i både U17-EM och U17-VM. Däremellan hann han även göra debut i både Allsvenskan och Europa League samt göra sin första allsvenska assistpoäng i bortamatchen mot Syrianska.

Årets genombrott
Sam Larsson hade ju en hel del problem med skador under 2012 och fick endast göra två inhopp i Allsvenskan under hösten. Till årets spel kom han dock vältränad och redo. Han höll sin plats i startelvan större delen av säsongen (23 matcher från start i Allsvenskan och inbytt i 6 matcher) och gjorde totalt 12 poäng (4 mål och 8 assist) under sin riktiga debutsäsong.

Årets värvning
Här blir det en jämn kamp mellan de unga talangerna Ludwig Augustinsson och Darijan Bojanic som båda två är riktigt bra värvningar av Blåvitt. Ludde visade vad han kan på försäsongen men fick dessvärre säsongen förstörd av skador. Darijan glimtade till under hösten och visade vilken potential han har både som spelfördelare och avslutare. Vi låter den här kampen sluta oavgjort i år och ser fram emot 2014 där förhoppningsvis båda spelarna tar en plats i den blåvita startelvan.

Årets bästa match
När Blåvitt vann den allsvenska premiären mot Häcken med övertygande 3-0 så fick man tillbaka det självförtroende som saknats under mycket lång tid och signalerade att man var tillbaka som ett allsvenskt topplag. Man passade dessutom på att trycka till vår avartade gulsvarta kusin från Hisingen och förstöra deras säsong totalt.

Årets sämsta match
Blåvitt ledde med 2-0 mot Helsingborg i mitten av första halvlek och hade bud på fler mål innan man rasade ihop totalt och släppte in fyra mål. En del skyller på domaren Jonas Eriksson men ansvaret för den här mentala kollapsen ligger på laget kollektivt.

Årets träff
Tobias Hyséns stenhårda språngnick mot Mjällby på Daniel Sobralenses fina framspelning är ett klassmål - sådana mål drömmer man ju om att själv göra när man spelar FIFA.

Årets miss
Även i förra årets nyårslista var John Alvbåge med i slutspurten kring den här utmärkelsen men lyckades med nöd och näppe undvika den då. I år får han den dock för bearnaisesås på målvaktshandskarna i Supercupfinalen vilket ju gav ett snöpligt slut på säsongen 2013. Se nu till att hålla dig borta från den här listan under 2014, John!

Drömvärvningar 2014
Att Blåvitt behöver värva en extern mittback och en anfallare har jag skrivit om länge. Om både Tobias Hysén och Mikael Dyrestam lämnar blir dessa behov än mer nödvändiga. Jag hade gärna sett t ex Jakob Orlov som ny anfallare i Blåvitt men har inget bra namnförslag när det gäller en ny mittback. Dessutom finns ju redan några mycket lovande framtidsnamn i de egna ungdomsleden som säkert kommer att synas under 2014.

Nyårslöfte inför 2014
Att Blåvittbussen ska strajpas om igen!

Gott nytt år, IFK Göteborg!

2 kommentarer:

  1. Är varken ersättare till Hysen eller drömvärvning, men Johan Eklund i Sundsvall är en stor och stark targetspelare med bra spelsinne. Ingen spelare som skulle gå in i startelvan, men en som är bra att ha på planen mot lag där vi behöver tyngd framåt, eller en spelare att slänga in sista kvarten. Är aktuellt nu när Stiller har försvunnit. En budgetvärvning för att bredda truppen och ta in en spelare med egenskaper vi saknar. /Rikard P

    SvaraRadera
  2. Johan Eklund har haft två vassa säsonger för Sundsvall i Superettan. Men misslyckades ordentligt i Allsvenskan för samma lag. Inget för Blåvitt. Finns bättre "target-player/inhoppare" att värva. Tex Sebastian Andersson från Kalmar. Men det stora nu är att ersätta Hysén. Tex med Ranegie, Elmander, Berg, Rasmus Jönsson

    SvaraRadera