Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

måndag 5 maj 2014

Huvuden måste rulla

Gårdagens match var ett lågvattenmärke på många sätt och reaktionerna och kommentarerna efter matchen har varit hårda. Det påstås att även spelare ska ha sagt och gjort vissa saker men jag avstår från att gräva vidare i det. Spontant tycker jag det är bra att även spelarna visar känslor vid dåliga prestationer. Jag kan dock störa mig lite på att Mikael Stahre i flera intervjuer efter matchen fokuserade så mycket på att "vi mötte ju ett topplag". I mina ögon är det VI som är ett topplag eller åtminstone borde ha ambitionen att vara det.

Gårdagens prestation måste dock få sina konsekvenser och huvuden måste rulla i startelvan redan till torsdagens match mot Gefle. I klartext betyder det att Mikael Stahre måste offra några av i sina heliga kor, dvs de spelare som han aldrig petar annars:
 • Jag vill byta ut Adam Johansson mot Emil Salomonsson då Emil har en offensivare kapacitet och med sin snabbhet kan utmana och komma förbi på sin kant. Just nu tycker jag att Adam alldeles för ofta och för snabbt tar det säkra defensiva passningsalternativet hem till Mattias Bjärsmyr istället för att ens försöka hitta en offensiv lösning.
 • Jag vill byta ut Robin Söder mot Philip Haglund därför att vi behöver få in lite tyngd i vårt anfallsspel, mer trafik in i straffområdet och någon att sikta på för våra inläggsfötter. Robin och Malick Mané är lite för lika i sin spelstil och reducerar varandra snarare än att komplettera. Det räcker med en av dessa på plan samtidigt och just nu tycker jag att Robin missar lite för mycket i avgörande lägen. Ett tidigt byte på Mané och in med Robin i andra halvlek kan dock vara ett alternativ i kommande match.
 • Jag vill byta ut Jakob Johansson mot May Mahlangu. Det säger jag inte för att Jakob har varit särskilt dålig men jag vill se vad May kan utföra på sin naturliga position från start. Just nu finns det inte plats för både Jakob och May i startelvan för inte heller de kompletterar varandra särskilt väl utan springer mest i vägen för varandra. May kommer säkert att behöva byta relativt tidigt i andra halvlek och då lär Jakob få komma in.
Jag vill dock inte byta ut Sam Larsson ännu även om hans ständiga klacksparkar driver mig till vansinne emellanåt. Jag tror fortfarande att Sam ihop med Ludwig Augustinsson erbjuder ett vasst alternativ på vänsterkanten men de måste bli mer effektiva i sitt spel, spela enklare och hitta fler alternativ för just nu är de för lättlästa.

Sandberg
Salomonsson – Bjärsmyr – Waehler – Augustinsson
Smedberg – Mahlangu – Svensson – Larsson
Haglund - Mané

4 kommentarer:

 1. Är det intre rimligare med Jacob i anfallet i stället för Haglund?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag funderade lite kring det men jag tycker nog Haglund är bättre i huvudspelet och springer mer aggressivt in i straffområdet. Men Jakob skulle kanske också kunna fungera.

   Radera
 2. Hur önskar du att laget tas ut i ett 4-5-1 system då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill inte spela 4-5-1 för jag tycker inte Blåvitt är samspelade i den uppställningen och vi saknar en forward som ensam kan bära anfallsrollen.

   Men om jag måste välja så hamnar May längre ner i plan, kanske nåt sånt här:

   J. Johansson - Mahlangu
   Smedberg - Haglund - Larsson
   Söder

   Radera