Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

tisdag 14 oktober 2014

U21-säsongen är slut

Idag tog IFK Göteborgs säsong i U21 Allsvenskan slut när man förlorade den avgörande matchen mot Mjällby borta med 1-3. Nu är chansen till SM-final borta och det återstår bara en sista betydelselös hemmamatch mot Jönköping. Blåvitt tog ledningen med 1-0 i dagens match men när Diego Calvo drog på sig ett rött kort kunde Mjällby ta över matchen och vända underläget till seger. Det är naturligtvis väldigt oproffsigt att dra på sig ett rött kort på det här sättet i säsongens viktigaste match för U21-laget.

Om man tittar tillbaka på U21-säsongen så är mitt samlade helhetsintryck ganska positivt. Visst har man som vanligt bjudits på både toppar och dalar, där startelvan av naturliga skäl har varierat kraftigt från match till match, men det förtar inte den samlade laginsatsen. I A-truppen finns det vissa spelare som betraktar U21-matcherna med samma intresse som en löprunda i Skatås medan andra spelare går in med en 100%igt proffsig inställning. Här tycker jag att lagledningen borde markera lite tuffare mot slöa spelarinsatser, t ex genom ett tidigt byte där man släpper in en hungrig junior istället.

För ungdomsspelarna är spel i U21-laget ett sätt att visa att man börjar bli redo för större utmaningar än ungdomsfotboll och våra juniorer brukar visa upp en riktigt bra inställning och vilja i de här matcherna. I samband med någon match på Hjällbovallen nämnde Mikael Stahre att steget från U19 till U21 är lika stort som steget från U21 till Allsvenskan och jag kan hålla med honom. Det är alltid lika spännande att se om en spelare som är riktigt bra i U19 Allsvenskan klarar av att ta med sig och utveckla sitt spel i U21-matcherna.

Om jag tittar på årets ungdomspelare som har deltagit i U21-sammanhang så är naturligtvis Gustav Engvall i en särklass och har lämnat U21 långt bakom sig nu. Även Patrick Dyrestam, Billy Nordström och Karl Bohm kan sägas ha tagit examen från U21 och är redo för större utmaningar. Bland de spelare som kommer att vara juniorer hos Blåvitt även under 2015 tycker jag att Martin Johansson Zanjanchi just nu ligger längst fram i U21-sammanhang följt av Patrik Karlsson Lagemyr och Victor Edvardsen. Det ska bli spännande att se de här tre spelarna växa ytterligare i U21 nästa år!

Ska man sammanfatta U21-året så går det inte att låta bli att nämna hemmamatcherna på Hjällbovallen som verkligen har varit en positiv upplevelse. Göteborgs finaste gräsmatta i kombination med en grill/kiosk som överträffar utbudet på Gamla Ullevi gör det till ett nöje att åka dit. Jag hoppas Blåvitt fortsätter detta samarbete och lägger hemmamatcherna där även nästa år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar