- Blåvitts publiksnitt i Allsvenskan sjönk med drygt 800 personer och det motsvarar totalt 13 000 färre åskådare. Å andra sidan så samlade årets tre matcher i Europa League totalt 19 000 åskådare, där många visserligen gick in gratis med sina årskort i den första matchen mot Fola Esch. Om man försöker väga ihop detta och har i åtanke att Blåvitt hade många biljettkampanjer med rabatterade biljetter under hösten så tror jag att matchintäkterna minskar med drygt 1 mkr.
- Blåvitt slutade tvåa i den allsvenska tabellen vilket ger högre placeringsbonus med någon miljon jämfört med tredjeplatsen i fjol. Dessutom fick man 0,5 mkr för att ha bättre förutsättningar att nå Europa League. Sammantaget gör detta att jag tror att intäkterna från SEF kan öka med ca 2 mkr.
- I min sammanställning från juli visade jag att antalet sponsorer ökar rejält under 2014 och detta borde ge avtryck i det ekonomiska resultatet. Två nya huvudsponsorer och 25 nya medelstora sponsorer gör nog att sponsorintäkterna kan öka med nästan 4 mkr i år. Större osäkerhet råder som bekant inför 2015 men det får vi återkomma till vid något annat tillfälle.
- Jag har även skrivit att Blåvitt ser ut att göra ett rekordår när det gäller transferintäkter och frågan är om man kanske når upp till det tidigare rekordet från 2007 på 46,1 mkr. Åtta inkomstbringande transfers under året borde ge en ökning av transferintäkterna med ca 30 mkr. Det enda som skulle kunna förändra de här siffrorna ytterligare är om Lasse Vibe säljs före årsskiftet men det lär knappast hända.
- När det gäller övriga inkomstposter har jag inga indikationer på några dramatiska förändringar även om jag tror att övriga intäkter kanske kan minska något. Det känns som att den här posten har varit oväntat stor de senaste åren och jag har inte riktigt koll på vad som ryms i den.
Om alla mina antaganden stämmer (facit får vi när årsredovisningen släpps i slutet av februari) så borde Blåvitt kunna öka sina totala intäkter med drygt 30 mkr under 2014. Det är naturligtvis riktigt roliga siffror att läsa och skapar en del möjligheter men det ska även balanseras mot ett flertal extra utgifter under 2014 och en ekonomisk osäkerhet inför 2015. De blåvita utgifterna för 2014 tänkte jag dock skriva om i ett separat inlägg i början av nästa år - när jag är säker på att Mats Gren har shoppat färdigt för i år.
Om dina antaganden stämmer så finns en potential för ett betydligt förbättrat resultat under 2014. Ponera att kostnaderna ökar med cirka 7 MSEK beroende på kostnader för Europaspel samt tränare och spelare som lämnar - så finns det ändå¨en potential för ett överskott på motsvarande 20-25 MSEK.
SvaraRaderaIntäkterna från spelarförsäljningar har du överskattat med 10-15 miljoner, annars ser det bra ut.
SvaraRaderaDu menar att transferintäkterna skulle vara så låga som 30 mkr när vi har sålt totalt 8 spelare, däribland Hysén, Ludde och Sam? Nja, det låter orimligt lågt för mig.
RaderaVilka transfers är det du vill sänka och vilka siffror vill du ha istället?
Rent generellt så är det bruttosiffror du har räknat på. IFK redovisar "Vinst vid spelarförsäljningar" vilket är efter det att spelare, agent, tidigare klubb och riskkapitalbolag fått sin del av kakan. Jag har allt som oftast blivit besviken på de siffror jag läst i årsredovisningen genom åren efter att ha gått på tidningarnas siffror, därav min försiktighet.
RaderaT ex så tror jag inte ett ögonblick på att IFK gjorde en vinst på 13 miljoner för Ludde. Fotbolldirekt, som hade bra källor i detta fall, angav 11,7 miljoner som bruttosumma. När BP, Ludde och hans agent tagit sin del skulle jag tro att 8-9 miljoner återstår.
Nettosumman för Sam tror jag ligger någon miljon lägre. När det gäller Ragnar tror jag siffran är lite hög och dessutom ska väl riskkapitalbolaget ha 45%?
För ett par år sedan var det snack om att Sunderland skulle ha en stor del av summan om Tobbe såldes. Det stod inte att det måste vara på den överskjutande delen men även om det var det tror jag 9 miljoner netto är för mycket.
Om jag ska göra en snabb uppskattning så ser det ut så här.
Tobias Hysen 6 mkr
Ragnar Sigurdsson 2 mkr (vidareförsäljning)
Mikael Dyrestam 1,5 mkr (utbildningsbidrag)
Ludwig Augustinsson 8,5 mkr
Darijan Bojanic 1 mkr
Sam Larsson 11,5 mkr
Robin Söder 2 mkr
Joel Allansson 1 mkr
Summa 33,5 miljoner.
Ok, då är jag med hur du räknar men jag håller inte med dig om att det är nettokostnader som redovisas på intäktssidan.
RaderaPå utgiftssidan finns posten Transferkostnader som under de senaste åren har uppgått till 11-18% av transferintäkterna och den posten följer transferintäkterna upp och ner - kolla t ex på 2007 när vi sålde Berg och 2009 när vi sålde Wernbloom. Jag räknar med att våra transferkostnader kommer att ta ett skutt upp i år.
Dessutom redovisas under not 12 de agentkostnader som Blåvitt betalar under året. Denna summa är lägre än de totala transferkostnaderna vilket betyder att Blåvitt även har andra transferkostnader som t ex moderklubbsersättningar, föregående klubb etc.
Det enda undantaget som jag kommer på här är riskkapitalbolaget som ju verkar få sina pengar direkt och inte omvägen via Blåvitt. Så där har du naturligtvis rätt i att intäkten för Ragge blir något lägre när riskkapitalisterna fått sina 45%. Och kanske kanske har du även rätt när det gäller Hyséns transfer, jag känner mig lite osäker där.
Summa summarum borde jag kanske ändra texten vid transferintäkterna till "Ökar till ca 40 mkr" och texten vid de totala intäkterna till "Ökar till ca 140 mkr".
När jag ser storleken på agentkostnaderna i not 12 så börjar jag undra om inte delar av dessa kostnader redovisas under Fotbollens Elitklubb, för arbete som utförs vid t ex kontraktsskrivningar och kontraktsförlängningar.
RaderaDe agentkostnader som redovisas i noterna är sådana för värvningar skulle jag tro. Gissningsvis har vi agentkostnader för värvningen av de två ghananerna.
SvaraRaderaOm Sam i sitt kontrakt har rätt till 10% av försäljningssumman så får hans agent del av den summan. Pengarna kommer då tekniskt sett från Sam och inte från IFK. Hade däremot IFK gått till en agent och bett denne hitta en ny klubb åt Sam hade det blivit agentkostnader då agenten hjälpt IFK med en intäkt. Jag tror dock inte att någon av årets försäljningar gått till på det viset.
Du kan ha rätt vad gäller transferkostnader men jag är inte helt övertygad. Oavsett hur allt fördelas brukar formeln "Tidningsuppgifter minus 25%" stämma rätt bra.
Aftonbladet lyckades ju gräva fram Hyséns kontrakt i sin helhet och där står det så här om agentkostnader: "Spelaren står själv för samtliga eventuella kostnader för av Spelaren anlitad agent eller annan rådgivare, däri inbegripet agentprovision vid spelarövergång". I detta kontrakt finns det inga paragrafer som ger Hysén rätt till någon procentandel av Blåvitts transfersumma vid en eventuell försäljning.
RaderaOm vi utgår ifrån att detta kontrakt är representativt för hur kontrakt skrivs idag så betyder det att Blåvitt som säljande klubb inte har några åtaganden gentemot en spelare och dennes agent - dessa får sina cash vid en transfer från den signon som agenten förhandlar fram åt spelaren från köpande klubb.
Blåvitts åtaganden när man säljer en spelare borde således endast vara mot ev föregående klubbar för solidaritetsersättning och vidareförsäljningsprocent och detta redovisar man under posten transferkostnader.
Procent på försäljningssumman var väldigt vanligt förekommande förr. Kanske är annorlunda nu eller så förhandlade Tobbe till sig en högre lön istället då han inte trodde på ett nytt utlandsäventyr.
RaderaOm jag ska dra till med ytterligare tveksamheter om 2014 års transferintäkter så är jag inte helt säker på att alla försäljningar redovisas i år. Jag tycker mig ha sett att IFK gärna strävar efter jämna resultat, dvs inget år med stor vinst och nästa med stor förlust. T ex väntade man ett par veckor med att offentliggöra Tobbes försäljning för att den skulle hamna på 2014. Kanske redovisar men intäkterna för Joel och Ludde först 2015 då övergångarna sker först när transferfönstret öppnar i januari. Det är bokföringstekniskt möjligt.
Blåvitt redovisar hela transferintäkten det år som transfern uppstår, det har jag frågat kamratgården särskilt vid något tillfälle. Att Tobbes intäkt hamnar på 2014 beror på att transfern slutfördes i år, om det var en avsiktlig fördröjning eller inte över årsskiftet kan man spekulera kring.
RaderaDet enda sättet som Luddes och Joels transfers skulle kunna hamna på 2015 är om transfern slutförs då och det är ju knappast troligt då båda köpande klubbarna redan har presenterat spelarna.
Tack för feedback och intressanta inspel förresten, det behövs många idéer och olika synsätt för att analysera Blåvitts dimmiga årsredovisningar. :-)
När vi är på gång och gräver i transferintäkterna, vill jag passa på med ytterligare ett inspel. De transferintäkter du redovisar i ditt första inlägg är bruttointäkter i två avseenden. För det första kommer det att avgå ersättningar till tidigare klubbar, och eventuell tredje part mm (det har ni gått igenom ovan). Därutöver finns ytterligare en post som tillkommer, nämligen kvarstående bokfört värde för när spelaren "köptes in" till Blåvitt. För årets spelare gäller det vad jag kan se Augustinsson samt Bojanic, där det finns kvarstående värden. Detta innebär ytterligare en minskning av den transferintäkt som redovisas ovan jämfört med siffrorna i den kommande årsredovisningen. Jag bedömer att det handlar om cirka 3 MSEK (2 för Augustinsson och 1 för Bojanic)
SvaraRaderaHelt rätt, spelaravskrivningar redovisas under utgifterna och kommer att generera ökade slutavskrivningar för dessa två spelare i år. Jag har försökt summera de årliga spelaravskrivningarna i den här tabellen:
Raderahttp://3.bp.blogspot.com/-C7_wThedkwU/VArR_POW8kI/AAAAAAAAC_c/goAgkWWniMU/s1600/140906avskrivningarifk.jpg