Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

fredag 2 januari 2015

Svårt att få grepp om kostnaderna för 2014

Alldeles före årsskiftet skrev jag ett inlägg där jag försökte mig på att analysera de blåvita inkomsterna under det gångna året. Det var en positiv analys med slutsatsen att Blåvitt såg ut att kunna öka sina intäkter med drygt 30 mkr under 2014. Jag hade dock en längre diskussion med Henrik S i kommentarfältet till inlägget och landade efter den i något lägre transferintäkter och en något lägre totalsumma - drygt 30 mkr i ökade intäkter är nu knappt 30 mkr.

Nu när 2014 är slut har det blivit dags att titta på kostnaderna för året och det är en tuffare utmaning. Det är avsevärt mycket svårare att få grepp om kostnaderna då dessa inte styrs i samma utsträckning av synliga parametrar (åskådare, sponsorer, transfers) som intäkterna gör. Dessutom råder det ju ett visst hemlighetsmakeri kring den största kostnadsposten som rör Fotbollens Elittrupp. Men idag ska jag göra ett tappert försök och som alltid uppskattar jag konstruktiv feedback som gör att vi alla lär oss lite mer om vår förening.
 • Under året minskade kostnaderna för böter och skadegörelse med ca 300 tkr och det har nog varit ett lugnare år på de blåvita läktarsektionerna. Blåvitt slapp även att arrangera en hemmamatch borta i Helsingborg men man hade i år tre hemmamatcher i Europa League jämfört med bara en i fjol. Jag tror att matchkostnaderna sjunker lite men fortsätter att ligga runt 12 mkr.
 • Som jag skrev i inkomstanalysen så ser det ut som att sponsorintäkterna ökar med några miljoner och 37% av intäkterna går i dagsläget tillbaka till sponsorerna för olika aktiviteter, mat, dryck mm så att de ska trivas och förhoppningsvis fortsätta stödja vår förening. Det gör att sponsorkostnaderna borde öka med ca 1,5 mkr.
 • När Blåvitt får transferintäkter för en spelare så ska en del av summan betalas vidare till föregående klubbar i form av solidaritetsersättning och vidareförsäljningsprocent. De senaste fem åren har dessa kostnader i genomsnitt motsvarat 10% av transferintäkterna. Den relativt låga procentsatsen kan nog förklaras med att man huvudsakligen säljer spelare som har gått via Blåvitts ungdomsverksamhet där det inte har uppstått någon vidareförsäljningsprocent för spelaren. Utifrån hur jag ser på 2014 års transferintäkter så tror jag att kostnaderna för spelartransfers kommer att öka till ca 5 mkr.
 • Varje år gör man avskrivningar för de spelare som är värvade med transfersumma i förhållande till deras kontraktslängd. Utifrån min hemmasnickrade tabell kan man se att Blåvitt kommer att få ökade avskrivningskostnader för spelarförvärv med drygt 2 mkr, bl a då man måste göra slutavskrivningar för Darijan Bojanic och Ludvig Augustinsson.
 • Slutligen kommer vi till den mest svårbedömda posten som är Fotbollens Elittrupp och som under 2013 nådde en rekordhög nivå på drygt 46 mkr. Bara att Pontus Farnerud och Tobias Hysén lämnade inför detta året gjorde nog den blåvita lönebudgeten ca 15% lättare. Andra händelser som har minskat lönekostnaderna inför och under året är kontraktsavslut, försäljningar eller utlåningar av Pär Ericsson, Erik Lund, Logi Valgardsson, Hannes Stiller, Mikael Dyrestam, Jonathan Azulay, Sam Larsson, Robin Söder, Nordin Gerzic, Daniel Sobralense och Malick Mané. Dessutom har ju Philip Haglund varit långtidsskadad och betalats av sjukförsäkringssystemet. Samtidigt har Blåvitt naturligtvis dragit på sig nya kostnader under året genom värvningar, inlåningar och kontraktsförlängning för Gustav Svensson, May Mahlangu, Malick Mané, Sören Rieks, Haitam Aleesami, Mikael Boman, Tom Pettersson, Gustav Engvall, Hampus Zackrisson, Patrick Dyrestam, Karl Bohm, Billy Nordström, Emil Salomonsson, Markus Sandberg, Kenneth Zohore, Diego Calvo, Sebastian Eriksson och Jörgen Lennartsson. Dessutom kom Blåvitt en placering högre i Allsvenskan vilket kanske ökar bonusutbetalningarna till spelarna. Det är verkligen svårt att väga alla dessa poster mot varandra men jag får ändå en känsla av att kostnaderna för Fotbollens Elittrupp kan ha minskat marginellt under året med någon miljon.

Sammantaget ser det alltså ut som att även kostnaderna ökar under 2014 men där de flesta ökningarna tack och lov kan relateras till högre intäkter. Med tanke på att det här var sista året med Prioritets stora sponsoravtal och att ett nytt lika stort avtal inte verkar troligt så måste Blåvitt hålla kostnaderna under stram kontroll den närmaste tiden och inte låta något skena iväg. Jag hoppas naturligtvis att årsredovisningen som släpps i slutet av februari visar att Blåvitt har bra koll på sina kostnader. Om jag nu har någorlunda rätt i mina bedömningar av både intäkter och utgifter så borde Blåvitt kunna redovisa ett stort positivt resultat runt 20 mkr för 2014. Detta skulle vara en mycket välkommen summa för att hantera de utmaningar som ligger framför oss.

2 kommentarer:

 1. någon länk till mer info om utgående sponsoravtalet med prioritet finans och tankar kring ett framtida avtal?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det har varit väldigt tyst sista tiden.
   Min personliga förhoppning är att Blåvitt lämnar Prioritet för gott.

   Radera