Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

tisdag 24 februari 2015

Fyra särskilt intressanta felkällor

Den första chocken efter morgonens kalldusch börjar släppa nu och liksom alla andra har jag många frågor kring Blåvitts ekonomi. Jag mailade Martin Kurzwelly tidigare idag men hans svar då var att han inte tänkte kommentera något förrän den 2 mars när årsredovisningen ska släppas officiellt. Jag hoppas verkligen han ändrar sig kring detta för det går inte att tiga ihjäl oro och osäkerhet. Jag har tidigare skrivit att Blåvitt är som ett redlöst skepp när det blåser som mest och när behovet av tydlig kommunikation är som störst och det verkar tyvärr fortfarande stämma.

Jag har idag funderat en hel del över var jag har gått vilse i mina tidigare uppskattningar och analyser av siffrorna. De potentiella felkällorna är naturligtvis många men jag har hittat fyra stycken som jag särskilt skulle vilja få bekräftade eller förkastade då dessa kan "förklara" upp till 15-20 mkr i mina felaktiga uppskattningar.
 • Är transferintäkterna för Ludwig Augustinsson bokförda på 2014 eller 2015?
 • Är transferintäkterna för Joel Allansson bokförda på 2014 eller 2015?
 • Hade Sunderland rätt till vidareförsäljningsprocent på hela transfersumman för Tobias Hysén eller bara på det som överstiger den summa som vi betalade till dem 2007?
 • Intäktsposten Övriga Intäkter har de senaste två åren hamnat på ca 5 mkr medan den tidigare låg mycket lägre. Vad ryms i denna post och på vilken nivå hamnade den 2014?

5 kommentarer:

 1. Kan spelare som Gustav Svensson, Malick Mane och Sören Rieks ha fått en väldigt stor del av sin lön som sign on-bonus istället för vanlig lön? För spelare som har varit bosatta utomlands är det väl skattetekniskt fördelaktigt med ett sådant upplägg. Eller påverkar en sådan eventuell lösning inte bokslutet då det ändå bokförs över hela kontraktslängden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är lite osäker hur dessa skatter funkar just nu och i vilka länder spelarna ska bo för att detta ska vara ett fördelaktigt upplägg både för dem och oss. Men det är en teori som man inte ska förkasta...om kostnadsposten Fotbollens Elitklubb visar sig vara orimligt stor kan det vara en förklaring.

   Radera
 2. En första varning är att man i pressen laborerar med olika resultat. Är det resultat för eller efter spelarförsäljningar vi talar om? Eller finns det andra extraordinära prestationer? I fallet Norrköping så har vi fastighetsvinster på över 30 MSEK. Tror att vi behöver avvakta årsredovisningen innan vi bedömer Blåvvits ekonomiska prestationer.
  Det är vidare så att Blåvitt säkert valt att ta extrakostnader under förra året då man hade stora vinster från spelarförsäljningar. Tror att det finns betydande avvecklingskostnder för Stahre, Gerzic och Sobralense som faller på 2014. Säkert också kostnader för sign on. Men dessa kostnader bör inte vara så stora så att de tar bort samtliga vinster från spelarförsäljningar. Tror således att det finns tre förklaringar till förlusterna som det rapporteras om i kvällstidningarna.
  1) Oklarhet rörande vilka vinster man talar om
  2) Extrakostnader som tas under 2014. Men de bör inte vara så stora som anges i tidningarna
  3) Det sista alternativet är inte muntert. Handlar om en ekonomisk härdsmälta för Blåvitt under 2014

  SvaraRadera
 3. Jakebox, Henrik Leman har ett erbjudande till dig...
  Mvh Bothvid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mums, gratis middag på John Scott’s Stable. :-)

   Radera