Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

lördag 28 februari 2015

Nu börjar tävlingsmatcherna för U19 och U17

Imorgon söndag börjar Ligacupen, som är ungdomarnas motsvarighet till Svenska Cupen, och både U19 och U17 börjar sina gruppspel på bortaplan mot Trollhättan respektive Ljungskile. Dessutom börjar U21 Allsvenskan redan på tisdag nästa vecka med bortamatch mot Malmö. Jag har i ett tidigare inlägg sammanfattat försäsongens träningsmatcher för våra ungdomslag och idag har det blivit dags ta pulsen på de båda lagens tränare Thomas Olsson (U19) och Eijlert Björkman (U17).

Thomas Olsson  och Eijlert Björkman
Hur skulle ni sammanfatta försäsongen i år för era respektive lag? 
Thomas: Vi vill helst inte prata i termer som försäsong och riktig säsong. Spelarna är under utveckling och kan utvecklas lika mycket i januari som i maj. Skillnaden under vintermånaderna är att vi kan träna mer när det inte är lika mycket matcher. Det har varit nyttigt då halva U19-truppen är ny från förra året. Träningsfokus är fortsatt att utveckla ett dominant passningsspel samt att hitta ett utvecklingsområde för varje spelare och koppla det till individuell träning.

Eijlert: Vi har många bra spelare, bra konkurrens och riktigt bra fart. Vi ser starkare ut än någon gång tidigare under det nu fjärde året som vi arbetar med U17 i denna form och organisation. Alla matcherna har tjänat sitt syfte. Vi har fått chansen se många spelare vilket är speciellt viktigt då vi i U17 har många värvade spelare.

Vilken träningsmatch är ni mest nöjda med?
Thomas: Jag är helnöjd med vårt läger i Manchester som vi hade i februari. Vi hade väldigt bra träningsförhållanden och tre knalltuffa matcher som gav många bra erfarenheter för framtiden.

Eijlert: Matchen mot IFK Norrköping (3-3) fick vi inspelad och kunde titta på i efterhand vilket gav bra reflektioner redan då på detaljer i spelet och individuella kvalitéer. Matchen mot Ålborg (1-2) var det tuffaste motståndet och de var också längst framme i sina förberedelser. Det blev en jämn match där vi förlorade mot ett något bättre lag vilket gav en bra lärdom för vissa yngre spelare. I de sista tre matcherna har vi gjort en hel del mål vilket är bra då vi har arbetat med att i vårt spel skapa tryck framåt både med och utan boll. Vi vill få spelarna att löpa och skapa offensiva möjligheter i spelet.

Finns det några uttalade målsättningar inför cupen och seriespelet den här säsongen?
Thomas: Målsättningen är att utnyttja varje matchtillfälle till max. Njuta av varje minut på plan och göra saker bättre hela tiden.

Eijlert: Vi ser fram emot ett sportsligt bra år där vi på allvar skall vara med och försöka vinna något genom att spela bra och kämpa hela vägen.

Hur är läget i trupperna just nu?
Thomas: Peter Cavar har opererats i veckan för sin fraktur och Andreas Öhman (knä) och Ilias Titi (ljumske) är inte spelbara de närmaste veckorna. Övriga spelare är tillgängliga och vi kommer att använda alla spelare i de kommande matcherna i Ligacupen och U21 Allsvenskan på söndag och tisdag.

Eijlert: Just nu har vi några småskavanker och en långvarig skada. August Erlingmark står över spel i helgen med lite känningar i knät. Tom Amos är tveksam med nackspärr från igår. Kevin Lukazc opererade korsbandet i september och är inte tillbaka förrän tidigast i sommar.

Stort tack Thomas och Eijlert och lycka till den kommande säsongen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar