Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

tisdag 24 februari 2015

Total chock och förvirring

I natt briserade en ekonomisk bomb när både Aftonbladet och GT gick ut med uppgifterna att Blåvitt kommer att leverera ett stort negativt resultat för 2014, någonstans mellan minus 5-8 mkr. Om detta skulle stämma så befinner jag mig i total chock och fullständig förvirring över var jag har gått vilse i mina egna uppskattningar. Om medias siffror stämmer så befinner sig ju föreningens ekonomi i en djupt allvarlig situation och det såg jag inte komma.

Som bloggare så har jag ingen insiderinformation utan analyserar huvudsakligen utifrån den open source som vi alla kan se och göra bedömningar kring. När det gäller dessa mest kända parametrar enligt nedan så finns det ingenting som pekar på att intäkterna från dessa har minskat under 2014, snarare tvärtom.
  • Antal sponsorer i föreningen
  • Antal åskådare
  • Sportlig placering i Allsvenskan
  • Kända transfers

Sedan finns det naturligtvis en mindre synlig sida kring kostnaderna där det inte finns lika mycket open source. Man kan här försöka ha en uppfattning om t ex antal anställda på Kamratgården, antal spelare i truppen, vilka värvningar vi gör och de böter som föreningen får från SEF för bengaler etc men totalt sätt blir det ändå mer otydligt för en utomstående betraktare. Det är här som man måste sätta sin tilltro till att föreningens styrelse och ledning bedriver en aktiv och ansvarsfull kostnadskontroll.

Om man tittar på perioden från sommaren 2014 fram till nu så finns det inga som helst signaler att föreningen på något sätt har bromsat ekonomiskt utan snarare att man har fortsatt att fatta aktiva och kostsamma beslut kring sponsorer, spelare och tränare. Signalerna från föreningen har varit business as usual vilket just nu känns väldigt förvirrande och oroväckande.
  • Om nu de negativa siffrorna stämmer – varför har man inte på något sätt kommunicerat ut dessa bistra tider tidigare?! De flesta andra större lag i Sverige har ju i något läge de senaste åren gått ut och aviserat åtstramningar, så även t ex Malmö FF under 2012.
  • Om nu de negativa siffrorna inte stämmer – varför går man inte omedelbart ut och dementerar dem för att få slut på en destruktiv spekulation?

Just nu är frågorna oändligt många och svaren väldigt få och jag ser med spänning fram emot att årsredovisningen släpps den 2 mars och att föreningen helst tidigare går ut och kommenterar detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar