Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

måndag 2 mars 2015

Chockerande siffror

Idag släpptes årsredovisningen för 2014 och här kommer en kort sammanfattning med det väsentligaste.
 • Föreningen redovisar ett chockerande resultat på –10,4 mkr för 2014. Det är fjärde året i rad som föreningen visar röda siffror och har nu under åren 2011-2014 ett ackumulerat underskott på -21,7 mkr.
 • Det egna kapitalet sjunker till 13,5 mkr. 2010 låg det egna kapitalet på 35,2 mkr och därefter har det långsamt sjunkit varje år. Det är ingen akut fara ännu men så här kan det naturligtvis inte fortsätta framöver.
 • Transferintäkter på 25 mkr är lägre än vad jag räknat med men det verkar inte som att Ludwig Augustinsson och Joel Allansson ingår i dessa då de inte omnämns på sidan 3 i rapporten. Jag ska dubbelkolla detta för det kan innebära att vi har intäkter på drygt 10 mkr netto som ligger i början av 2015. Uppdaterat: Både Allansson och Augustinsson ligger på 2015.
 • Vi tjänar mer pengar netto på sponsorer och TV men mindre på vår publik. Sammantaget är dock nettointäkterna från våra viktigaste processer oförändrade under 2014 jämfört med föregående år.


 • 58,1 mkr i kostnader för fotbollens elittrupp är en hysteriskt hög rekordsiffra, i synnerhet om man betänker att vi blev av med våra två högsta löner (Tobias Hysén och Pontus Farnerud) inför året. Jag hoppas verkligen att det ligger många engångskostnader här för den här nivån klarar vi inte av att bära under 2015.
 • Min tabell för avskrivningar av spelarförvärv verkar fungera riktigt bra. En avvikelse på 0,5 mkr är helt okej. Uppdaterat: Bytte slutår på Gerzic och Augustinsson i tabellen utifrån när deras kontrakt avslutades. 
 

 • Varuförsäljningen (Merchandise) redovisar ett nollresultat men jag kan inte se om de inköpta matchtröjorna med Prioritets logga finns med i detta. Uppdaterat: Matchtröjorna finns inte med i detta.
 • Föreningen amorterar 0,8 mkr på banklånet för den nya Kamratgården och lånet uppgår nu till 27,2 mkr. Under året har man betalat 1,5 mkr i räntor där huvuddelen (kanske allt) hör till detta lån.

Det här var verkligen ingen munter läsning och jag ska fortsätta kika på siffrorna mer i detalj senare ikväll. Den spontana reflektionen just nu är att det här hade aldrig kommit som en brutal överraskning för oss medlemmar om föreningen hade lämnat kvartalsrapporter. Då hade vi sett tendenserna redan under sommaren (Q2) och hösten (Q3).

Har uppdaterat under dagen i fet stil utifrån några förtydliganden från föreningens ledning.

5 kommentarer:

 1. Ett riktigt uselt resultat. Att Blåvitt inte når ett tydligt plusreslutat måste ses som ett underbetyg. Detta ett år med en runners-up position i allsvenskan samt transferintäkter på 25 MSEK.
  Kostnadsökningen för spelarruppen är massiv, 14 MSEK. Har svårt att se att det bara är dramatiska engångskostnader som bidrar. Jag befarar istället att det finns en del engångskostnader för spelaravveckling även under 2015. Det kan vidare vara så att Blåvitt betalat alltför dyrt för kortsiktiga inlån under året. I övrigt oklart vad som kostat så mycket. Alltför många dyra bänkspelare?
  Att Merchandise inte ger ett överskott är oacceptabelt. Tanken är väl att denna verksamhet skall vara närande, inte tärande.
  Det är mycket oklart vad som egentligen är bokfört under 2014 vad gäller spelartransfers. Sam Larsson är det enda namn som anges i själva verksamhetsberättelsen. I ett läge med ordentligt minus hade man ju kunnat anstränga sig för att säkra in transfertillskotten under 2014. Verkar inte som man haft fullständig kontroll?

  SvaraRadera
 2. Finns det nån på KG som har koll på ekonomin under året? Denna bomben var ju uppenbarligen helt oförutsedd uppe på KG.

  Sen hjälper det ju inte att förhoppningar om miljonvinster väcks från diverse bloggare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror nog man har koll på siffrorna uppe på KG, det intressanta blir vad man drar för slutsatser av dem. Tror man sig kunna satsa sig ur den här krisen eller måste man sätta in sparåtgärder? Hur realistisk är budgeten som man har lagt för 2015? Har man någon plan för att kunna generera ett överskott framöver så att det egna kapitalet kan öka? Frågorna är många just nu.

   Radera
 3. Måste påpeka Jakebox att Tom Pettersson inte är med i din tabell! Han hade kontrakt till sommaren och ska också in i tabellen då vi köpte loss honom med ett halvår kvar, gav ca 0.5 miljoner för han, stämmer överens med årets kassaflöde.

  SvaraRadera