Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

tisdag 10 mars 2015

Får Victor chansen i år?

Medan årsmötet pågick för fullt igår på Gothia Towers spelade vårt U21-lag ett hett derby mot Häcken bara 100 m bort på Valhalla IP och vann med 2-1. Victor Edvardsson och Patrik Karlsson Lagemyr stod för de blåvita målen och det här var för övrigt Victors 13:e mål den här säsongen på 10 spelade matcher. Nio av målen har han gjort i U19-sammanhang och fyra av dem i U21-matcher.

Victor har fått en smakstart på den här säsongen och tittar man tillbaka på hans utveckling de senaste åren så kan man se en spelare som har växt hela tiden. 2013 inledde han som anfallare i U17-laget men fick framåt sommaren och hösten alltmer speltid i U19-laget. Det blev sammanlagt 10 mål i U19-sammanhang den hösten och han fick även hoppa in i SM-finalen och sätta 4-1 målet mot AIK. Under 2014 var han given i startelvan i U19-sammanhang och vann även den interna skytteligan i U19 på 26 mål och under hösten började han även synas i U21-laget.


Victor är en klassisk djupledslöpande anfallare som är snabb i accelerationen, har ett vasst skott och är kylig och säker när han får avslutslägen. Utvecklingsområdena har tidigare varit att jobba lika hårt i spelet utan boll men även här har han blivit mycket bättre. I år har han som sagt börjat på bästa sätt både i U19 och U21-sammanhang och logiken säger ju att han framöver bör få regelbunden träning med A-laget och matchning med U21-laget för att kunna ta de där sista avgörande stegen upp till seniornivå.

På pappret är han just nu en potentiell fjärdeanfallare i Blåvitt och jag tycker att han bör få chansen att växa in i en sådan roll. Visst kan han fortfarande få hård konkurrens om den anfallsplatsen internt, t ex från Karl Bohm eller Kasim Prosper i A-laget eller från U19-kollegan Patrik Karlsson Lagemyr, men jag tycker åtminstone inte att Blåvitt ska rekrytera en extern fjärdeanfallare just nu. Om Blåvitt menar allvar med sin ungdomssatsning så måste man ju våga satsa på sina egna spelare i ett sånt här läge.

1 kommentar:

  1. Håller helt med. Han är ju redan i bra målform tidigt på säsongen. Att ge honom större utvecklingsmöjligheter borde ju vara klart särskilt med tanke på det uttalade målet om 50% egna produkter.

    Att släppa upp honom vore också en god signal till alla unga spelare att IFK är ett lag som hjälper en framåt om man visar potential, producerar och jobbar hårt. Skulle vara intressant att se hur mycket bättre han skulle kunna bli. Kanske situationen med Prosper och Lagemyr kan sporra det hela ännu mer för alla inblandade.

    SvaraRadera