Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

söndag 1 mars 2015

Imorgon är det slut på gissningslekarna

Imorgon släpper IFK Göteborg sin årsredovisning för 2014 och som vi alla redan vet så väntar ingen munter läsning. Föreningens ordförande Karl Jartun har beskrivit huvuddragen i det svaga bokslutet i en artikel i GP i lördags där han medger att man har misslyckats på alla intäktsområden. När jag läser den artikeln kan jag bli lite besviken över att man har mörkat den här informationen så länge för oss medlemmar och supportrar. För när Karl Jartun t ex fick den här frågan den 15 januari i år så lät det så här:


Med en så otydlig kommunikation från föreningens ledning kan man ställa sig frågan om det hade varit bättre om Blåvitt likt ett företag lämnade kvartalsrapporter så att man kunde följa den ekonomiska utvecklingen mer löpande? Imorgon är det hur som helst slut på gissningslekarna för då får vi äntligen siffrorna svart på vitt. Och då kan man börja nysta upp alla de frågor som behöver besvaras.

1. Hur lönsamma är föreningens processer?
IFK Göteborgs tre största verksamhetsrelaterade intäktskällor kommer från publik, sponsorer samt TV-pengar från Svensk Elitfotboll. För de två förstnämnda intäktsposterna skapas det även kostnader och därför är jag särskilt intresserad av att se Publiknettot (Publikintäkter minus publikkostnader) samt Sponsornettot (Sponsorintäkter minus sponsorkostnader) för att bedöma hur lönsamma föreningens processer är. I tabellen nedan redovisas publiknettot, sponsornettot och TV-pengarna för de fem senaste åren och sammantaget så har utvecklingen av våra viktigaste nettointäkter varit blygsam under denna tidsperiod. Hur kommer denna stapel att se ut för 2014?

Sammanfattning av föreningens viktigaste nettointäkter under de fem senaste åren (mkr)

2. Skingras dimmorna kring transferintäkterna?
När det gäller transferintäkterna så finns det en uppsjö av olika felkällor som är svåra att gardera sig mot som utomstående betraktare. Förutom svårigheten att uppskatta transfersumman så finns det vidareförsäljningsklausuler och solidaritetsersättningar att ta hänsyn till. Jag har fått informationen från föreningen att en transfer bokförs i sin helhet det år som den sker och blir därmed resultatpåverkande det året. Om själva betalningen är fördelad på flera år så hanteras detta som en fordran i balansräkningen. Här kan man spekulera lite kring om Ludwig Augustinssons och Joel Allanssons transfers är bokade på 2014 eller 2015 samt hur hög vidareförsäljningsprocent som Sunderland hade på Tobias Hysén?

3. Kommer det att finnas några livlinor?
Hoppet är det sista som överger människan och naturligtvis kommer jag att leta efter positiva signaler för framtiden. Den största livlinan jag hoppas på är att Luddes transfer ligger på 2015 men även att de olycksaliga matchtröjorna är helt betalda 2014. Dessutom kanske man kan hoppas på att Blåvitt har hanterat huvuddelen av signonkostnaderna för Sören Rieks och Malick Mané under 2014 även om detta kan bli svårt att läsa ut i siffrorna. Undrar om det finns några fler kostnader eller uppbokningar som föreningen har hanterat i 2014 års bokslut för att underlätta framtiden?

Jag har en rad ytterligare frågor men de tar vi den kommande veckan och på föreningens årsmöte den 9 mars.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar