Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

onsdag 11 mars 2015

Jag har underskott i min skuggbudget

På årsmötet i måndags diskuterades bl a en motion om Blåvitt skulle offentliggöra sin rambudget för kommande år. Och även om jag delade andemeningen i motionen om en ökad transparens kring ekonomin så höll jag även med om styrelsens åsikt att en offentlig budget skulle kunna skada Blåvitt ur konkurrenssynpunkt. Så jag röstade visserligen nej till motionen i måndags men det är inget som hindrar mig från att ta fram en egen teoretisk skuggbudget för 2015.

Siffrorna nedan tar avstamp från 2014 års resultat och de hittills kända fakta och ambitioner som finns för 2015. Om det inte finns några sådana kända fakta eller ambitioner har jag hållit mig relativt nära 2014 års siffror. Några kommentarer kring dessa siffror:
 • Målsättningen är ju att matchintäkterna ska öka och jag har lagt mig på den nästhögsta nivån som vi har nått (både 2010 och 2013) sedan flytten till Gamla Ullevi.
 • Vi saknar än så länge ersättare för Prioritet och KIA men har fått in ATEA på matchtröjan - det påverkar både sponsorintäkterna och sponsorkostnaderna.
 • Ludwig Augustinsson och Joel Allansson finns redan på transferkontot för 2015.
 • A-truppens kostnader ska ner mot 2013 års nivå enligt styrelsens kassör Ulf Ivarsson och det hoppas jag verkligen kommer att stämma.
 • "Väsentligt ökade kostnader" har kommunicerats för Akademin när de flyttar in i de nya lokalerna efter sommaren, dock oklart hur mycket.
 • De kända avskrivningarna för spelare sjunker något utifrån min avskrivningstabell.
Året är fortfarande ungt och denna skuggbudget kommer naturligtvis att förändras rejält i takt med att olika händelser inträffar - t ex ökade/minskade publikströmmar, nya/förlorade huvudsponsorer, köpta/sålda spelare, uppfyllda/misslyckade sportsliga mål och sannolikt några genomförda besparingspaket på Kamratgården. Förhoppningsvis blir de positiva ekonomiska händelserna avsevärt fler än de negativa detta år. Utan att stirra sig alltför blind på de enskilda siffrorna så inleder jag som synes detta år med underskott i min skuggbudget. Undrar om styrelsen har likadant i sin?

Uppdatering: Även blogg-grannen Koffe har gjort en skuggbudget utan att vi har jämfört i förväg och vi landade hyfsat lika även om enskilda siffror skiljer sig åt.

4 kommentarer:

 1. Tror du att man i de uppskattade 44 miljonerna i kostnad för Elittruppen har tagit höjd för sign-on-kostnader vid eventuella värvningar under året? För dessa kostnader bokförs väl under den posten? Annars kommer väl Elittruppskostnaden öka i takt med att spelare säljs och behöver ersättas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis en sån fråga som jag grubblar över. I den bästa av världar så hoppas jag att truppen fram till nu + köpa loss Seb i sommar ryms i dessa 44 mkr. I ett sämre läge så är vi beroende av en Vibeförsäljning för att har råd med Seb.

   Beroende på hur stor spelaromsättning vi har i sommar så är det väl troligt att truppkostnaden kan överstiga 44 mkr om det ska värvas in riktigt bra ersättare. Men då har vi förhoppningsvis ännu högre transferintäkter som kan ursäkta detta.

   Radera
 2. Om man nu har kommunicerat "väsentligt ökade kostnader för akademin" så måste väl det innebära mer än 10% ökade kostnader. Är det inte mer sannolikt med 20-30% ökade kostnader=3-4 miljoner

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bara med halvårseffekt i min tabell då vi flyttar in i de nya lokalerna efter sommaren. Jag har uppskattat ökningen med ca 3 mkr på helåret men den senaste tiden har jag hört att det kan vara ännu högre.

   Radera