Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

måndag 2 mars 2015

Vart gick jag vilse?

Sedan de första ryktena om ett negativt resultat började spridas så har jag stått som ett frågetecken och försökt förstå hur jag kunde bedöma detta så fel. Baserat på den open source (publiksiffror, antalet sponsorer, sportslig prestation etc) som finns tillgänglig så fanns det absolut ingenting som pekade åt det här hållet.

Jag skrev om föreningens förväntade intäkter den 29 december och föreningens förväntade kostnader den 2 januari och landade sammantaget på en bedömning på ca +20 mkr i ekonomiskt resultat den 3 januari. Årets ekonomiska resultatet blev som bekant -10 mkr vilket ger en avvikelse på 30 mkr. Bra jobbat...

När jag försöker identifiera vart jag gick vilse så kan jag se att mina prognoser kring t ex publik, sponsorer och avskrivningar landade någorlunda väl med rimliga felmarginaler. Inom områdena Transfers och Fotbollens Elittrupp finns dock de stora avvikelserna som förklarar hela skillnaden.
 • När det gäller transfers så beror den stora avvikelsen på att Ludwig Augustinsson och Joel Allansson ligger på 2015 istället så det är ingen större feluppskattning här från min sida utan mer ett offer för bokföringsteknik. Hade vi fått kvartalsrapporter så hade vi redan i Q2 förstått att Luddes transfer skulle in på 2015. Jag har nu även fått bekräftat att föreningen redovisar nettointäkter efter att solidaritetsersättningar och vidareförsäljningsklausuler har räknats av vilket förklarar hur jag landade lite fel under transferkostnader (du hade rätt, Henrik).
 • När det gäller Fotbollens Elittrupp så vet jag fortfarande inte vad den stora avvikelsen beror på i detalj och vilka spelarkontrakt det är som har belastats så kraftigt under 2014. Oavsett vilket så är den här kostnadsposten långt högre än någon kunde föreställa sig. Vi hade sannolikt kunnat förutse delar av detta om vi hade fått kvartalsrapporter - t ex hade signon för May Mahlangu och Malick Mané synts i Q1 och Sören Rieks och Kenneth Zohore hade synts i Q3. Uppdaterat: Såväl Nordin Gerzic, Daniel Sobralense och Mikael Stahre är ekonomiskt avslutade 2014.


P.S Den uppmärksamme har säkert noterat att de siffror som anges för 2013 i årsredovisningen för 2014 är förändrade på några ställen jämfört med hur de presenterades i årsredovisningen för 2013. Det beror huvudsakligen på ändrade redovisningsprinciper för några budgetposter.

2 kommentarer:

 1. Jakebox, tack för dina ekonomiska analyser.
  Det är väldigt viktigt och kanske nödvändigt att medlemmar och supportrar granskar hur vår klubb sköts.
  Du har tidigare skrivit inlägg om läget på sponsorsidan.
  Vi vet att klubben i nuläget saknar en stjärnsponsor, och en huvudsponsor.
  När jag går in på IFK:s hemsida och kikar på sponsorgrupperna Kamratskapet+ och Kamratskapet så är dessa betydligt färre än vad du tidigare har redovisat.
  Vad kan anledningen vara till detta ?
  Mvh Bothvid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju nu under vintern och våren som Försäljningsavdelningen säljer sponsorpaket till företagen och på hemsidan hamnar de först när de är klara. Det är därför jag brukar göra den uppföljningen mitt i sommaren när man kan vara säker på att försäljningsarbetet får året är avslutat.

   Radera