Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

torsdag 23 april 2015

Varför är det så trångt?

Den senaste tiden har jag funderat både över bortaläktarens och klackläktarens utformning på Gamla Ullevi och drömt om olika förändringar som både skulle öka kapaciteten och atmosfären inne på vårt fuskbygge till arena. Idag är jag lite mer egoistisk och fokuserar på den östra långsidan (mot häktet) där jag själv sitter. Och frågan jag ställer mig har nog de flesta som sitter på denna långsidan ställt sig någon gång - varför är det så #%!¤! trångt här?

För att förstå frågan börjar vi på den västra långsidan (mot Allén) där jag råkade befinna mig förra helgen i matchen mot Häcken. När man går ut i gångarna där kiosker och toaletter finns känner man sig helt bortkommen och får nästan torgskräck när man ser hur mycket extra yta som det finns på den här långsidan. För medan vistelseytorna på den östra långsidan slutar vid de vita pelarna som bär upp den övre läktaren och taket så har man på den västra  långsidan ytterligare 4-5 m vistelseyta utanför pelarna!

Ytan längs nästan hela den röda linjen finns inte alls på den östra långsidan.
Det finns säkert orsaker till varför man valde att bygga olika på de båda långsidorna men för mig och många andra som trängs på den östra långsidan är de orsakerna totalt ointressanta nu. Den trängsel som vi får stå ut med - vare sig man ska på muggen, till kiosken eller till baren i LS - är avskräckande och inbjuder inte till några omfattande pausaktiviteter. Och frågan jag ställer mig är om det måste vara så?

Om man kunde lägga ett betongtak över hela den långa entrégången till den östra läktaren så skulle man öka bredden på vistelseytan ovanför till nästan samma storlek som man redan har på den västra långsidan. Det skulle ge rejält större ytor i LS bar, ytorna framför kiosker och toaletter skulle fungera bättre (idag är det totalt igenkorkat i pauserna) och det skulle göra pausupplevelsen mycket mer behaglig för de allra flesta. Kanske kunde man även passa på att öka storleken på kioskerna och toaletterna (som ju är kraftigt underdimensionerade) så att man hinner att både pinka och shoppa under en halvtidspaus?

Lägg ett tak (längs röd linje) på hela den långa entrégången till den östra läktaren och öka storleken på vistelseytorna ovanför.
Naturligtvis inser jag att även detta är en åtgärd som är svår att motivera ekonomiskt just nu men den finns ändå högt upp på min önskelista. Det är ju bara genom att lyfta fram tankar om hur vår arena skulle kunna bli så mycket bättre som man kan sätta snöbollar i rullning för framtiden.

2 kommentarer:

  1. Strålande förslag Jakebox! Ang anledningen att det ser ut som det gör: KAN det vara så att någon tänkt till, fler på skuggsidan vill ta sig ner och få lite sol i paus, medan vi på solsidan hellre sitter kvar? Själv orkar jag sällan gå ner och knö i paus oavsett väder. Trots ett mycket bra förslag: Det ständiga problemet är ju att endast en av 4 ordinarie hyresgäster har problem med trängsel. Chansen att få gehör är nog ganska låg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det som du säger kan vara orsaken och jag har även hört förklaringar som att man ville hålla avståndet till polishusets gård och spelaringången. Eller så var man bara dumsnåla när man byggde. Oavsett vilket så har vi ett stort bekymmer med trängsel på den långsida där jag tror att vi säljer mest årskort och biljetter.

      Radera