Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

måndag 24 augusti 2015

Har Blåvitt köpt tillbaka sitt riskkapitalbolag?

När jag förra sommaren kikade på årsredovisningen för IFK Göteborg Fotboll AB för 2013 så fanns det en del tecken som tydde på att bolaget närmade sig slutet på sin nuvarande resa. Bolagets två sista spelare som man hade andelar i var Jakob Johansson och Philip Haglund och båda spelade ju ut sina kontrakt och lämnade föreningen på fri transfer i slutet av 2014. Redan då skrev jag att "man kan anta att riskkapitalbolaget på något sätt avslutas under 2015".

Och när jag nu har läst igenom årsredovisningen för 2014, som blev tillgänglig nyligen, så tyder det mesta på att detta har skett. Den 8 oktober 2014 höll bolaget nämligen en extra bolagsstämma där man konstaterade att de sista spelarkontrakten höll på att löpa ut och att man endast hade en möjlig vidareförsäljningsintäkt kvar när Ragnar Sigurdsson eventuellt säljs framöver från Krasnodar. Vid denna bolagsstämma fick styrelsen i uppdrag "att undersöka intresset för en försäljning av bolaget till föreningen till ett värde motsvarande de realiserbara tillgångarna minus belopp ungefär motsvarande kostnaderna för avveckling av bolaget".

Riskkapitalbolagets styrelse har därefter rapporterat att "förhandlingar med föreningen har genomförts med framgång och denna är villig att köpa bolaget". Sannolikt har den här affären slutförts i början av 2015 och IFK Göteborg äger i så fall återigen sitt riskkapitalbolag till 100%. Att köpa bolaget till de villkor som beskrivs ovan borde inte kosta föreningen något i praktiken samtidigt som våra riskkapitalister får ut en sista avkastning på de pengar som de satsade under 2007. De realiserbara tillgångarna i bolaget, exklusive Ragnar Sigurdssons eventuella framtida vidareförsäljning, uppgick till drygt 2,3 mkr vid årsskiftet.

En intressant fråga är vad Blåvitt tänker göra med sitt bolag framöver. Bolaget, som bildades av föreningen 2004, hade då som huvudsyfte att äga och förvalta ekonomiska rättigheter hänförliga till IFK Göteborgs fotbollssektion, äga och förvalta värdepapper samt idka därmed förenlig verksamhet. Kanske planerar man att lägga det i dvala igen, så som det var före 2007, i väntan på nya användningsområden framöver? Ett intressant rykte som dock cirkulerade i början av augusti var att Blåvitt var nära att köpa Emir Kujovic och att "affären skulle backats av sponsorer med löfte om avkastning". Undrar om man planerade att genomföra den affären via IFK Göteborg Fotboll AB?

3 kommentarer:

 1. Intressant och tyvärr lite skrämmande att man tänkt att använda bolaget igen, funktionen med ett riskkapitalbolag är väl lite som att devalvera... hur vardet en finansminister sa? Det är som att kissa på sig, först är det skönt men sen blir det obehagligt. Idag är det väl dessutom så att det inte finns särskilt många spelare som kan ge riktigt bra med pengar (Engvall undantagen) så intresset från investerare borde vara ljumt.

  Tack för en bra blogg som jag alltid följer men sällan kommenterar

  SvaraRadera
 2. Men är inte tredjepartsägande förbjudet numera (för nya affärer)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm, lite nyfiken blir man på hur en Kujovic-affär var konstruerad om ryktet om sponsormedverkan stämmer.

   Radera