Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

onsdag 12 augusti 2015

Skuggbudget augusti - bättre men inte bra

I juni uppdaterade jag senast min skuggbudget för 2015 och låg då på ca 14 mkr minus. Längst ner i den texten räknade jag upp ett antal ekonomiska händelser som skulle kunna förbättra ekonomin och nu har de flesta av dessa antingen inträffat eller gått upp i rök. När Koffe idag redovisade Blåvitts arbetsgivaravgifter för juli månad fick jag den sista pusselbiten för att försöka göra en uppdaterad skuggbudget för augusti.


Sammantaget har det ekonomiska läget förbättrats men vi ligger nog fortfarande på ett svagt minusresultat utan att stirra sig blind på enskilda siffror. Här är några av de mest väsentliga förändringarna sedan juni månad:
  • Årets publiksiffror har ökat rejält och vi ligger och nosar på 2009 års rekordnivåer. Man ska dock komma ihåg att Blåvitt har sänkt priserna på många sektioner sen 2009 och att man det året sålde många fler fullprisbiljetter än vad man har gjort i år. Utvecklingen är hur som helst positiv och även i årets cupmatcher och Europa League har vi rekordpubliksiffror. Om den här publiktrenden håller i sig under hösten kan det kanske innebära att man når 2009 års intäkter som var 38 mkr.
  • Årets deltagande i Europa League-kvalet gav något högre ersättningar från UEFA än i fjol, även om det bara handlar om någon miljon sammanlagt. Sannolikt ligger de här pengarna under matchintäkter även om jag inte är helt säker på det.
  • Koffes tabell över arbetsgivaravgifterna visar på fortsatt höga lönekostnader för spelartruppen men kostnaderna ser ut att ha mattats något under sommaren. Augusti månad blir intressant då vi kommer att se signonkostnaderna för Riku Riski (lån) och Mads Albaek (köp). Det kan således fortfarande svänga en del i den här tabellen men just nu tyder det mesta på att kostnaderna landar en bit över 50 mkr i år.
  • Prioritet Finans är återigen stjärnsponsor och det påverkar både sponsorintäkterna och sponsorutgifterna. Det nya avtalet är mer prestationsbaserat vilket betyder att den fasta summan är lägre och resten måste tjänas in genom sportsliga prestationer. Om Blåvitt skulle vinna SM-guld i år borde det således kunna trilla in någon/några miljoner till.
  • Lasse Vibe har sålts under sommaren och jag uppskattar Blåvitts nettointäkt till drygt 10 mkr.
  • I och med att Vibe har sålts behöver man skriva av resten av hans transfersumma i sin helhet i år vilket påverkar avskrivningskostnaderna. Även värvningarna av Victor Sköld och Mads Albaek kommer att påverka årets avskrivningskostnader enligt tabellen nedan.
 

Under resten av det här året så har Blåvitt i praktiken bara tre sätt att tjäna mer pengar för att förbättra sitt resultat för 2015:
  1. Genom att fortsätta samla rekordpublik på Gamla Ullevi i resterande matcher så kan publikintäkterna fortsätta att öka upp mot 2009 års rekordnivåer.
  2. Om man vinner SM-guld så utfaller en del extra bonusar både från SEF och Prioritet Finans samtidigt som man får större möjligheter att tjäna mer pengar under 2016.
  3. Om man säljer ytterligare någon spelare nu i augusti, t ex Gustav Svensson som det har ryktats lite om, så bokförs den intäkten på 2015 medan om man säljer spelaren i slutet av året så bokförs intäkten på 2016. Jag hoppas verkligen inte att man säljer någon mer spelare nu i sommar utan tar hellre ett ekonomiskt minusresultat för 2015!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar