Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

måndag 12 oktober 2015

Färre blåvita spelare i ungdomslandslagen

Den senaste helgen var på många sätt framgångsrik för Blåvitts ungdomar. Gustav Engvall inledde i fredags med att göra två mål i U21-landslaget vilket är positivt för honom inför den allsvenska slutspurten. I lördags säkrade U19-laget seriesegern i U19 Allsvenskans södra grupp och därmed även en semifinalplats i SM-slutspelet. Under helgen lyckades även U17-laget skaffa sig en avgörande fördel genom att vinna sin match samtidigt som Norrköping förlorade sin. U17 kan nu säkra sin semifinalplats i SM-slutspelet genom att vinna den sista seriematchen kommande söndag mot Malmö hemma i Prioritet Serneke Arena.

U17 Allsvenskans södra grupp inför den sista omgången
Och sist men inte minst så blev Patrik Karlsson Lagemyr uttagen i ett mixat U19/U20-landslag som ikväll spelar mot Danmark. Jag tycker det är roligt både för Paka som har en stark säsong bakom sig men även för Blåvitt som faktiskt börjar få allt färre ungdomslandslagsmän. Under åren som jag skrev för Alltid Blåvitt hade jag lite koll på våra unga landslagsspelare och räknade ihop 22 landslagsspelare under 2012 och 25 spelare under 2013 fördelat på de olika åldersklasserna i tabellen nedan. Jag har nu även gjort en liknande summering för i år och kommer då bara upp i 20 spelare.


20 spelare är egentligen inget dåligt antal men som synes så blir vi ganska duktigt slagna av Malmö i samtliga årskullar. Vad som är ännu mer besvärande är att de flesta av våra spelare i första hand är med på landslagens träningsläger men sällan dyker upp i matchtrupperna. De spelare som regelbundet återfinns i matchtrupperna i sina respektive landslag kan räknas på ena handens fingrar - Gustav Engvall (1996), Alexander Leksell (1997), Oskar Jansson (1998) och Pontus Dahlberg (1999).

Jag vet inte hur viktigt det egentligen är för spelarnas utveckling att vara med i ungdomslandslagen men det får nog ändå ses som en slags mätbar kvalitetsstämpel. Det hade varit intressant att bilda sig en uppfattning kring vad det är som gör att Malmö både har fler spelare i matchtrupperna och fler spelare totalt sett? Den blåvita ungdomsverksamheten är ju redan lite ifrågasatt nu när Mats Gren i allt större utsträckning köper unga A-lagsspelare från externt håll och det här blir ännu en fråga som man skulle vilja få en förklaring till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar