Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

torsdag 26 augusti 2010

Vad kostar det att hyra en allsvensk arena?

Vad kostar det egentligen som allsvenskt fotbollslag att hyra in sig på en arena? En snabb sammanställning av kända siffror ser ut ungefär så här:

- Gamla Ullevi AB redovisar i sin årsredovisning för 2009 att man får in 13,6 Mkr på reklam, loger, officiella partners och leverantörer. Det enskilt största posten här är naturligtvis arenahyran från alliansklubbarna (inklusive de loger som klubbarna disponerar) som jag uppskattar uppgår till 10 - 12 Mkr av dessa pengar. Sedan tidigare är det känt att Gais och Öis har ungefär likvärdig hyra medan Blåvitt betalar ungefär dubbelt så mycket. Delar man upp ovanstående summor på klubbarna så kan man uppskatta att Blåvitt betalar 5 - 6 Mkr per år medan Gais och Öis betalar 2,5 - 3 Mkr per år.

- I det infekterade bråket mellan Djurgården och fotbollsförbundet fick vi lära oss att Lagrell vill ha 525 tkr per match för att hyra ut sin bunker. Det skulle innebära att en allsvensk säsong på Råsunda kostar ca 7,9 Mkr om man inte får någon form av mängdrabatt.

- I samma konflikt påstår sig Djurgården betala 200 tkr per match för Stockholms stadion vilket ger en årskostnad på 3 Mkr. Jag är dock lite fundersam till den siffran för i arenakalkylen för sin nya arena påstår man själva att man har arenakostnader idag på 5,2 Mkr. Någonstans på vägen har djurgårdarna skönmålat någon av dessa siffror, kanske passade man på att blåsa Lagrell på en slant eller så vill man få arenakalkylen att framstå i bättre dager?

- För några år sedan betalade Elfsborg 3 Mkr per år i hyra för Borås Arena. Riktigt billigt vilket naturligtvis både beror på en låg byggkostnad och att Borås kommun sponsrar arenadriften med minst 4,5 Mkr per år .

Svaret på den ursprungliga frågan är alltså att den allsvenska arenahyran kan variera mellan 2,5 och 7,9 Mkr per år beroende på arenastandard, hyresvärd, kommunal sponsring mm. Vissa av de mindre klubbarna har naturligtvis ytterligare något lägre kostnader. Om någon har prisexempel från fler arenor är jag tacksam för informationen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar