Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

torsdag 2 september 2010

En gammal bekant är tillbaka

I och med försäljningen av Gustav är det dags att återuppta bekantskapen med en gammal bekant, nämligen Blåvitts riskkapitalbolag. Vi plockar fram kulramen och räknar lite...

En kort resumé
Vårt riskkapitalbolag, IFK Göteborg Fotboll AB, bildades under hösten 2007 och genererade 11,9 Mkr till Blåvitt mot att bolaget fick 45% i sex spelare, den så kallade spelarkorgen. Huruvida detta var en bra deal för Blåvitt kan man ha många åsikter om men man måste komma ihåg att avtalet skrevs vid en tidpunkt när klubben var i stort behov av pengar. 2007 ville liksom ingen låna ut pengar till en fattig klubb med skatteskulder och intecknad klubbstuga som dessutom ville använda dessa pengar till något så osäkert och riskfyllt som spelarköp och kontraktsförlängningar.

Tidigare sålda spelare
De tre spelare som har sålt hittills från riskkapitalbolagets spelarkorg är enligt nedan med uppskattade transfersummor: 
- Andres Vasquez 0,5 Mkr
- Pontus Wernbloom 25 Mkr
- Mattias Bjärsmyr 6 Mkr

Riskkapitalbolaget har rätt till 45% av dessa transfersummor efter att ersättningar till föregående klubb och utbildningsbidraget har dragits av. Lite grovt avrundat uppskattar jag att riskkapitalbolaget fick in drygt 12 Mkr på dessa affärer.

Nu säljs Gustav
Transfersumman kring Gustav verkar kunna bli en snackis. På nätet skrivs det om horribelt låga 7 Mkr medan jag själv tycker att han är värd uppåt 15 Mkr. För att få ett räkneexempel så lägger jag mig tills vidare mittemellan, dock under stark protest:
- Gustav Svensson 10 Mkr

Denna transfer borde ge riskkapitalbolaget ytterligare drygt 4 Mkr, totalt 16 Mkr.

Sammanfattning
Riskkapitalbolaget har alltså hittills fått en avkastning på 4 Mkr innan skatt på sin ursprungliga investering. Det motsvarar 33 % på tre år eller närmare 11% per år. En bra avkastning men inte på något sätt uppseendeväckande hög med tanke på hur riskfylld denna investering var. Det finns exempel på aktier som stigit avsevärt mer under denna tid och för en driven riskkapitalist hade det nog funnits andra investeringar som kunnat ge högre avkastning.

Nu återstår bara Ragnar Sigurdsson och Jakob Johansson i spelarkorgen. Ragnars transfervärde sjunker i takt med att hans kontraktslängd blir kortare och Jakob har inte skaffat sig ett transfervärde ännu. Men sannolikt kan riskkapitalbolaget räkna med ytterligare några miljoner i vinst innan spelarkorgen kan avslutas för gott.

15 kommentarer:

 1. Du har glömt att räkna av den kostnad IFK haft för att köpa spelaren liksom den procentsats som finns i de flesta kontrakt och som går till spelaren vid försäljningen. Alltså den summa som du spekulerar i att bolaget fått tillbaka är i verkligheten betydligt lägre.

  SvaraRadera
 2. Du måste räkna ränta på ränta. det är mindre än 11% per år. Snarare 9,5%.

  SvaraRadera
 3. Blåvitt fick 3 miljoner av Vasques när han köpte sig fri från sitt kontrakt. Det står i årsredovisningen.

  SvaraRadera
 4. Glenn:
  Yes, jag har räknat ränta på ränta men avrundade till hela procenttal. Tror det var runt 10,5% när jag slog det på miniräknaren.

  Anonym 11:53
  Kostnaden som Blåvitt haft för att köpa spelaren en gång för längesen borde inte påverka RKB´s vinstandel.

  Anonym 12:49
  Gör det? Var hittar du det i årsredovisningen för 2007?

  SvaraRadera
 5. Det står i och för sig inte att pengarna kommer från Vasques, men summan i spelarförsäljningar de året var 3 miljoner. Vad jag vet var det inga andra transfers då. Har det på minnet bara, åreredovisningen borde finnas på blåvits hemsida.

  SvaraRadera
 6. Anonym 14:52:

  Andres lämnade oss 2007 och i det arets redovisning är transferförsäljningarna redovisade till 46 Mkr vilket ju avser Marcus Berg (ca 33 Mkr) och även borde vara pengarna fran riskkapitalbolaget (ca 12 Mkr). Da finns det inte kvar nagra 3 Mkr som intäkt för Vasquez.

  Bifogar länk till arsrapporten här: http://www.ifkgoteborg.se/pls/portal/docs/1/2047796.PDF

  Om du kommer pa var du har sett dessa 3 Mkr far du gärna lägga in en länk. Jag är dock ganska säker pa att det pratades om smapengar för Vasquez när det begav sig.

  SvaraRadera
 7. Kan väl nämna att jag i inläggets beräkningar har använt mig av en schablon pa 15% för att räkna fram summan av föregaende-klubb-ersättning, utbildningsbidrag mm.

  Eftersom dessa killar tillbringat manga av sina ungdomsar hos oss är utbildningsbidraget nagot lägre än 5% men samtidigt vet vi att Huskvarna hade mer än 20% pa Bjärsmyrs transfersumma.

  Jag tror 15% är en bra schablon för denna typ av beräkningar.

  SvaraRadera
 8. Gå ifrån schablonen när det gäller Wernbloom, RKBs hela vinst kommer ju i princip från den enda försäljningen.

  SvaraRadera
 9. Anonym 11.55:
  Mmm, du har ju rätt i att Pontus transfer är tyngst i dessa beräkningar.

  - Han kom till oss som 17-aring vilket ju betyder att vi behaller närmare 3,5 av de 5% som utgör utbildningsbidraget.

  - Jag vet inte exakt hur mycket Kongahälla ska ha i vidareförsäljningsersättning, det kan vara 10% men det kan vara bade mer eller mindre.

  - Dessutom vet jag inte hur exakt transfersumman 25 Mkr är eller om det finns nagra okända agentkostnader etc.

  Eftersom jag inte har nagra exakta siffror sa haller jag mig till schablonen 15% ett tag till, det jämnar nog ut sig lite i längden. Det är ju inte de exakta siffrorna som är intressanta i inlägget utan räknemetodiken och den ungefärliga nivan pa RKB´s vinst.

  SvaraRadera
 10. För den som undrar hur de 5% som utgör utbildningsbidraget fördelas.

  Klubbarna som har fostrat spelaren mellan 12-23 ars alder har rätt till en del i detta enligt fördelningsnyckeln nedan:

  Säsongen då spelaren fyllt 12: 5%
  Säsongen då spelaren fyllt 13: 5%
  Säsongen då spelaren fyllt 14: 5%
  Säsongen då spelaren fyllt 15: 5%
  Säsongen då spelaren fyllt 16: 10%
  Säsongen då spelaren fyllt 17: 10%
  Säsongen då spelaren fyllt 18: 10%
  Säsongen då spelaren fyllt 19: 10%
  Säsongen då spelaren fyllt 20: 10%
  Säsongen då spelaren fyllt 21: 10%
  Säsongen då spelaren fyllt 22: 10%
  Säsongen då spelaren fyllt 23: 10%

  SvaraRadera
 11. Många spekulationer. Men jag vet att investerarna ännu inte fått tillbaka det insatta kapitalet. Allt så har de inte fått en enda krona i ränta. För övrigt vet jag att ingen som gick in med pengar i bolaget gjorde det för att tjäna pengar, utan för att stötta IFK i en svår ekonomisk situatin.

  SvaraRadera
 12. Inlägget om att investerarna ännu inte, efter samtliga hittills gjord försäljningar inklusive Gustav, fått tillbaka insatt kapital stämmer.
  Spekulationerna om transfersummorna som görs ovan stämmer däremot inte. Som någon helt riktigt påstår räknas dessutom den summa som klubben betalat för spelaren av, liksom moderklubbens och spelarens egen procentsats och ev försäljningskostnader.
  Allt sedan bolaget ställde upp med kapital 2007 har det med jämna mellanrum förts fram osaklig och djupt orättvis kritik mot bolaget och dess investerare.
  Eftersom jag själv är en av de personer som satt in pengar i bolaget så vet jag att flera av dessa personer också bidragit med både arbetsinsatser och pengar för att på en rad olika områden stötta IFK göteborg. Sannolikt på ett betydligt mer konstruktivt sätt än av många av de fans som spytt galla över "riskkapitalisterna".
  Vi har ställt upp för IFK Göteborg för att vi älskar klubben! Inte för att tjäna pengar. Och ännu har vi inte tjänat en krona!
  Men detta var inte heller huvudmotivet för att ställa upp och stötta IFK Göteborg i ett besvärligt ekonomiskt läge.

  SvaraRadera
 13. Anonym 3 dec 23:34:
  Intressanta påståenden från dig - har du lust att utveckla det lite mer?

  - Att de som investerade i RKB hade stora blåvita hjärtan tvivlar jag inte på det minsta. Men visst är det lite intressant att analysera om de även gjorde en bra affär.

  - Påståendet att inga pengar har betalats ut ännu är högintressant om det stämmer. Hur ser återbetalningsplanen egentligen ut? Får man lösa in sina vinstandelsbevis i RKB först när ALLA spelarna är sålda? Om det är så blir ju RKB ännu mer förmånligt för Blåvitt och det sätter kontraktsförlängningen med JJ i ett lite annat ljus...

  - Att spekulera kring transfersummor är naturligvis en ren gissningslek. Vissa siffror kan man stämma av mot kommande årsrapporter men att få en exakt siffra på moderklubb, föregående klubb etc är omöjligt utan lite insyn. Hur ser informationen ut för er som har andelar i RKB - får ni en redovisning av den exakta transfersumman samt alla eventuella avdrag?

  SvaraRadera
 14. Förtydligande. Pengar har betalats ut för de spelare som hittills sålts. Men detta belopp uppgår ej till insatt kapital Alltså, investerarna har ännu inte fått tillbaka motsvarande summa som de satt in.
  Om investerarna ska få tillbaka investerat kapital beror på om Ragnar och Jakob säljs.
  Även om detta sker kan redan nu konstateras att detta inte varit någon lysande investering. Detta var dock heller inte skälet till att göra investeringarna. Hade pengarna satts i en ordinär fond på börsen hade avkastningen med största sannolikhet blivit högre.
  Så ni fans som ondgjort er över de de giriga investerarna behöver inte bekymra er...
  Är ganska övertygad om att flertalet av investerarna ändå ställer upp med pengar ännu en gång om IFK hamnar i en situation där de är i behov av externa pengar.

  SvaraRadera
 15. Anonym 15:53.
  Påstår du på fullaste allvar att RKB på försäljningarna av Vasquez, Bjärsmyr, Wernbloom och Gustav INTE har fått tillbaka de 11,9 Mkr som ursprungligen satsades?!

  Det låter väldigt otroligt i mina öron och jag skulle gärna vilja "lära mig" vart jag har räknat fel. Du har inte lust att följa upp påståendet med lite "bevis" i form av siffror? :-)

  Om du inte vill skriva här får du gärna maila mig på jakebox_gbg@hotmail.com.

  SvaraRadera