Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

måndag 27 september 2010

En gräsligt svår fråga - del 2

Efter att häromdagen ha skrivit lite om de olika alternativen naturgräs, grassmaster och konstgräs och även pratat med några kunniga på området känner jag att det inom debatten naturgräs/konstgräs finns fler åsikter än det finns debattörer. Vad man tror på inom detta område handlar mindre om objektiva fakta och mer om övertygelse.

Själv är jag en stark anhängare av naturgräs och det fotbollsspel som spelas på ett sådant underlag. Så för att vi ska få fortsätta att uppleva fotboll på naturgräs i Göteborg så är det här min grässtrategi för Gamla Ullevi:

1. Håkan Mild lanserar förslaget att begränsa antalet lag som får spela på Gamla Ullevi till bara de tre alliansklubbarna. 45 seriematcher plus en och annan cupmatch ska arenan kunna tåla. Jag håller med honom fullständigt - ut med damlandslag och gothiacupglin för gott!

2. Jag är väldigt nyfiken på grassmaster men det kostar ändå några miljoner extra att installera sådant på hela gräsmattan. Frågan är om man skulle kunna testa och utvärdera det på en mindre del av arenan under 2011? T ex de båda straffområdena eller åtminstone straffområdet på den södra sidan där slitaget är som värst? Detta förutsätter dock att det inte blir skillnad i hur planen upplevs av spelarna (bollstuds och rullande etc.) om man har två olika underlag på samma arena.

3. Swedbank Stadium i Malmö har ett glastak över en del av den södra sidan vilket ökar ljusinsläppet avsevärt. Man borde verkligen överväga att byta ut takplåtarna på den södra sidan av Gamla Ullevi mot glas om kostnaden inte är alltför avskräckande.

Naturligtvis behöver man beräkna kostnaderna för att slänga ut damlandslaget och Gothia Cup, anlägga grassmaster och byta ut takplåt mot glas. Sannolikt talar vi om en årlig miljonkostnad i form av minskade intäkter samt kapitalkostnader för ovan nämnda investeringar. Denna kostnad ska dock ställas mot de frekventa gräsbyten som vi har fått göra på Gamla Ullevi redan och som vi sannolikt kommer att se fler av framöver. På längre sikt tror jag det lönar sig för arenaägaren att göra ordentliga åtgärder nu än att årligen behöva byta gräs och ta emot supportrarnas och spelarnas djupa missnöje.

1 kommentar:

  1. Det är absolut tvunget att ta en rejäl investering på GU för att i fortsättningen kunna erbjuda en acceptabel plan.

    Nytt tak i söder och GrassMaster, blir kanske dyrt på kort sikt, men ett måste för framtiden.

    Tror inte det går att ha GrassMaster endast på vissa deler.

    http://www.dessosports.com/en/desso-grassmaster/what-is-desso-grassmaster/

    SvaraRadera