Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

torsdag 16 september 2010

När får jag se en Picasso på Gamla Ullevi?

När Snart Skiner Poseidon rullade ut över Gamla Ullevi i måndags hade man snart fullt upp med att sjunga och samtidigt skratta lite åt gaisarnas överfallslarm. Men ett öga riktades naturligtvis mot klacken för att se dagens tifo och där blev man allt lite besviken. Dels tog det för lång tid att få upp det och dels så var det alldeles för glest, andefattigt och lite plastigt. Och efter att ha sett mästerverket i Skåne igår så inser jag att vi nog inte är Mesta Mästare i den här grenen....ännu.

Det kanske är jag som har för hög ambitionsnivå men för att ett tifo ska falla mig i smaken så ska det uppfylla tre krav:
 • Tifot ska vara visuellt kompakt och utan luckor och glesa partier.
 • Tifot ska ha en bra sammansättning av färger och ha bra kontrast.
 • Tifot ska ha ett kraftfullt budskap, antingen i form av text eller som bild.

Om jag utifrån ovanstående kritierier ska plocka fram våra tre bästa tifos hittills på Gamla Ullevi så blir det den här rangordningen:

1. Gais 2009
Ett kompakt tifo med bra budskap. Lite synd bara att det täcker så liten del av klackläktaren.


2. Gnhiet 2009
Ett energiskt tifo med ett mycket starkt budskap. Roligast är Lagrells min ca 1:25 in i filmen när han inser att det kommer att luntas på en arena som han befinner sig på.


3. Djurgården 2009
Ett ambitiöst tifo med bra färger som hade målsättningen att täcka hela klackläktaren. Tyvärr drabbades det av lite skadegörelse dagarna innan match så det nådde inte riktigt upp till full potential. En given etta annars!


Så vad kan vi då göra för att bli bättre, om nu ambitionen och resurserna finns? Generellt gillar jag inte fyrkantiga papper som hålls upp, det blir för mycket luft emellan dem. Malmös fans har ju lyckats bra med flaggor på sin ståplatsläktare vilket ger ett mycket mer kompakt intryck. Både övre och nedre läktaren på Gamla Ullevi lämpar sig även bra för heltäckande budskap med tyg vilket syns i Gaisexemplet nedan och Öis har ju även lyckats få till en intressant lösning som spänner över båda läktarna. Båda dessa exempel från allianslagen fungerar ju även om det inte är fullsatt.Så här är min utmaning till tifogruppen hos Änglarna. Om ni ordnar ett tifo till säsongspremiären 2011 som överträffar våra tre bästa tifos hittills så bjuder jag på en runda öl! Eller förresten, hur många är ni i tifogruppen...? :-)

10 kommentarer:

 1. Bra funderingar! Vi borde definitivt kunna vara väldigt mkt bättre på tifo! Förutsättningarna finns helt klart.

  Och håller med om pappersarken, funkar sådär.

  SvaraRadera
 2. Orka bry sig om tifo...

  Sånt kan dom pyssla med i Nordkorea, där kan vi snacka tifon!

  Nä, vi har Sveriges bästa inmarschlåt, räcker gott och väl så.

  SvaraRadera
 3. Änglarna har inget med tifo att göra. Det är en grupp som heter Ultras Göteborg som sköter det, hur många dom är vet jag inte men runt 100 st kanske?

  SvaraRadera
 4. Buffon...

  Avgå som supporter, och utala dig aldrig mer om någonting

  SvaraRadera
 5. 100 pers? Åfan, ja då blir det nog svårt och dyrt att bjuda alla på öl. :-)

  SvaraRadera
 6. 17 september 2010 01:58

  Alla har ju sin egen åsikt, eller hur? Om nu inte Buffon inte orkar bry sig om tifon, så måste han ju inte. Det gör honom ju inte till en sämre supporter.

  Själv tycker jag det är roligt med tifon, dock tycker jag att vi måste bli mycket bättre. Vi ligger så långt efter, så det är löjligt. Mer tifon, iallafall små tifon, så vi blir bättre tränade..

  SvaraRadera
 7. Anonym 14:12
  Håller med dig att om små kompakta tifon kan vara utmärkta att öva sig på för att få upp kvalitén.

  Tifot mot Gais 2009 är kanske det största format vi ska satsa på tills vidare.. Dessutom bör vi undvika fyrkantiga papper och plast och istället satsa på flaggor och tyg.

  SvaraRadera
 8. Jag vet att du kommer spy nu Jaken men den här tycker jag är helt ok för att vara fyrkantiga papper http://www.youtube.com/watch?v=3DRCv_yl_QY&feature=related

  Håller annars med dig om det mesta när det gäller tifo. Som alltid när det kommer till tifofrågan undrar man var alla pengar tar vägen. Under förra säsongen la jag ca 150kr i hinkarna och då är jag enda ingen storgivare. Joaz

  SvaraRadera
 9. Haha, försöker du ge mig en hjärtattack, Joaz? :-)

  Visst finns det lyckade papperstifon men då får man välja lämpliga motiv och ha stora papper för att få tifot att se kompakt ut. Vi har inte lyckats särskilt väl hittills tyvärr.

  SvaraRadera
 10. Jag försökte iaf varna dig, det får du ge mig cred för =) Håller med om att vi inte lyckats speciellt bra när det gäller mosaiktifon (den bjuder jag på eftersom du nästan dog). Joaz

  SvaraRadera