Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

måndag 4 oktober 2010

En svårflirtad publik i Göteborg

IFK Göteborgs publiksnitt i Allsvenskan ligger just nu på 11 044 åskådare och med två förväntat iskalla matcher kommer det att falla ytterligare. Skulle vi få 7 000 åskådare på båda matcherna mot Trelleborg och Gefle kommer vi att sluta med ett snitt på 10 500 åskådare i Allsvenskan. Det känns sisådär...
Om man tittar på Blåvitts publiksnitt i Allsvenskan under de senaste 15 åren så har det ändå varit en positiv utveckling för föreningen där man under 2000-talet nästan varje år har varit över 10 000 åskådare i snitt. Med en ny arena ökade potentialen att klättra till en ny högre nivå och föreningen har arbetat ambitiöst för att utnyttja detta genom läktarkoncept som Levande Sittplats och Young Fellows och med en hype kring inmarschlåten. Jag är både glad och nöjd att man igår valde att fylla hela södra kortsidan med barn. Det var säkert inga stora pengar i detta för Blåvitt men det skapar en potential för framtiden.

Årets publikras får väl ses som ett olycksfall i arbetet men för att stabilt ligga på ett publiksnitt över 13 000 åskådare under kommande år krävs det nog några saker, förutom ett positivt spel förstås:
 • Ett stabilt spelschema med fasta speldagar och lagom glest mellan hemmamatcherna för att locka lite extra evenemangspublik.
 • Ett bra underlag på planen som främjar positivt spel och ger oss den hemmaplansfördel som vi förtjänar.
 • En högre ambitionsnivå på klackens tifos då bra sådana ger positiva minnesbilder för sällanbesökaren.
 • Fortsatt utveckling av positiva läktarkoncept som Familjeläktaren, LS och YF. Föreningen testade väl ett seniorkoncept under en match förra året, föll inte detta väl ut?
 • Fortsätta sälja ut billiga "prova på"-biljetter till skolor, föreningar och andra sällananvändare under vissa matcher som normalt inte lockar mycket folk.

2 kommentarer:

 1. Varför bloggar du inte för AB?

  Skippa vinterhobbyn bara sen är du troligen bäst just nu.! fler förtjänar att få läsa dina verk :)

  SvaraRadera
 2. Haha, tack Nulli.
  Men det är väl just för att kunna ägna mig åt "vinterhobbyn" som blogg blir så bra. Det är ju trots allt 6 långa månader tills Allsvenskan börjar igen 2011 och då fyller Super Spurs ut min tillvaro väl.

  Dessutom kan jag här publicera en del halvfärdiga tankegångar och jobba vidare på dem löpande när man får tid och inspiration. Skönt att få skriva av sig lite spontant ibland. :-)

  SvaraRadera