Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

fredag 5 november 2010

En modig förening

Trots att de sportsliga resultaten har varit usla detta år så har verkligen inte föreningens ledning legat på latsidan utan har under det senaste året tagit en rad offensiva beslut motsvarande totalt 40 - 50 Mkr:

 • Att den gamla Isladan föll ihop tyngd av snö var ju klantigt men beslutet och planeringen kring en ny anläggning kom igång snabbt. Kostnaden för denna nya anläggning är 5 Mkr.
 • Den nya hemsidan lanserades i höstas och känns mycket positiv med sitt format och innehåll. Kostnaden är för mig okänd men det handlar säkert om några miljoner.
 • Idag presenterades den nya Kamratgården och den officiella kostnaden är 35 Mkr.
 • Det är lite oklart om lånet/inteckningen på den befintliga Kamratgården ingår i dessa 35 Mkr. Annars tillkommer ytterligare 6,3 Mkr.
 • Föreningen bygger just nu en mindre konstgräsplan på grusytan mellan naturgräsplanerna. Om en fullstor konstgräsplan kostar 3-4 Mkr borde nog en liten sådan kosta uppåt 1 Mkr?

Detta är stora beslut för en relativt liten förening men jag uppfattar vår nuvarande ledning som kunnig och sansad. Visst skulle man som supporter vilja ha lite mer insyn i ekonomin ett sånt här år när publiksiffrorna faller med över 20% och föreningen dessutom vill satsa på clean court, som förhoppningsvis är mer lönsamt men också lite mer riskfyllt.

En del av dessa satsningar kan visserligen spridas ut ekonomiskt under en längre tidsperiod och blir inte så betungande varje enskilt år men en del pengar måste ju fram på kortare sikt också. Kanske räknar föreningens ledning med att en del av talangkapitalet i truppen på sikt ska betala en del av dessa satsningar?

Förstå mig rätt - jag är absolut inte negativ till dessa satsningar utan håller med om att de är både nödvändiga och viktiga för föreningen. Men jag skulle allt vilja veta mer om ekonomin bakom kulisserna...

3 kommentarer:

 1. Håller med dig jake och visst tror jag att föreningen förväntar sig att sälja en hel del spelare de kommande åren för betydande summor och det ska säkert hjälpa till att betala av både det ena och det andra. Samtidigt får man inte glömma bort vikten att ha mycket likvida medel också. Det är först när vi får upp en ordentlig buffert säg 50-100 miljoner (om vi nu nånsin kommer få det igen) som vi kommer kunna tacka nej till bud på 20 miljoner på våra största stjärnor vilket är rätt lite egentligen. Joaz

  SvaraRadera
 2. 20 miljoner lite? Vi lever tyvärr inte i den verkligheten Joaz//
  Brand New

  SvaraRadera
 3. Brand New: Nej, det är ju precis det jag skriver...

  SvaraRadera