Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

fredag 5 november 2010

Vad kostar en ny Kamratgård?

Idag presenterade Blåvitt det efterlängtade beskedet att den nya Kamratgården ska byggas under 2011. SEFA Byggnads AB ska vara totalentreprenör för byggnationen och anläggningen ska stå klar i december 2011. Fan vad skoj! På hemsidan framgår att finansieringen består av egna medel och lån från Nordea. Om den angivna kostnaden på 35 Mkr stämmer så kommer detta att drabba Blåvitt ekonomiskt ungefär så här:
 • Blåvitt skriver idag av byggnader och mark på 50 år så avskrivningen av den nya byggnaden borde kostar 0,7 Mkr per år.
 • Ränta på ca 3-4% ger årliga räntekostnader på maximalt 1,4 Mkr per år om hela summan hade varit lån. Sen ska ju även lånet amorteras. Som alternativ finns att man betalar en del av kostnaden/lånet med eget kapital eller i framtiden även med intäkter från t ex en spelarförsäljning.
 • Enligt uppgift sjunker driftkostnaderna för den nya Kamratgården men det är oklart med hur mycket. Idag kostar Kamratgården ca 3,5 Mkr att driva och de pengar som frigörs här kan t ex finansiera de ökade avskrivningskostnaderna.
 • De äldsta delarna av Kamratgården är väl redan avskrivna men den senast byggda kontorsdelen borde ha avskrivningar kvar som måste hanteras. Rent bokföringsmässigt tror jag att man hanterar detta som en förlust under 2011? Idag har Blåvitt bokförda värden på byggnader och mark på totalt 3,5 Mkr där det dock är oklart hur mycket som ligger i Kamratgårdens byggnader.
Hur Blåvitt ska finansiera dessa ökade kostnader kommer bli intressant att följa. Ska uppdatera siffrorna i takt med att jag får mer information om den här byggnationen.

Uppdatering 1:
Just när jag skrev klart detta så la Blåvitt ut en film på hemsidan där Seppo ger en del fakta som jag nu har lagt in i texten.

Uppdatering 2:
Vid något tillfälle under året (jag tror det var i samband med releasefesten för Glenn no 5) har Kent Olsson sagt att lånet/inteckningen för den nuvarande Kamratgården måste lösas innan en ny byggnation. Det betyder att ytterligare 6,3 Mkr måste fram om nu inte dessa pengar är medräknade i de 35 Mkr som anges.

Uppdatering 3:
Okej då, jag har ändrat till att driftkostnaderna för den nya Kamratgården sjunker. Nöjda nu? :-)

9 kommentarer:

 1. "Något ökade kostnader borde det bli för driften av en större Kamratgård men oklart hur mycket det blir. Idag kostar Kamratgården ca 3,5 Mkr att driva."

  hej
  Här har du fel. Det är tvärt om ifk kommer kunna spara massor med pengar på driften. Allt är miljövänligt och den nuvarande kostar massor i drift.

  SvaraRadera
 2. Framgår av en film med Seppo på officiella att bygget finansieras delvis med egna pengar och delvis genom lån hos Nordea.

  SvaraRadera
 3. Anonym 12:27:
  Om det är som du säger blir jag glad men det här är ju en mycket större anläggning som ska värmas upp, städas, belysas och underhållas på olika sätt.

  Jag tror nog det blir dyrare men vi får väl båda hoppas på att du har rätt. :-)

  SvaraRadera
 4. Jag vet att jag har rätt! ;)

  SvaraRadera
 5. Jake det står på sportsday att driftkostnaderna kommer gå ner =)Joaz

  SvaraRadera
 6. Okej då, jag böjer mig för övermakten och skriver om i artikeln. :-)

  SvaraRadera
 7. 12.27:
  Miljövänligt? Menar du att den kommer att bli elektriskt självförsörjande med solpaneler eller? Isåfall skulle jag bli positivt överraskad :)

  SvaraRadera
 8. Anonym 19.07:
  Bergvärme står det i Sportsdays artikel: http://www.sportsday.se/nyheter/fotboll/nya-kamratgarden-andas-oppenhet-kostar-35-milj

  SvaraRadera