Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

söndag 7 november 2010

Nytt bottenrekord idag

En usel säsong är till ända och vi har nu drygt 5 månader på oss att analysera och svära över allt som gick snett. Jag börjar denna långa försäsong med en kort kommentar kring publiksiffrorna som idag nådde "all time low" för Allsvenskan sedan vi flyttade till Gamla Ullevi, ynkliga 6 731 personer.

Under 2009 var vårt publiksnitt 13 800 för Allsvenskan och nu under 2010 hamnade det på 10 500, ett tapp på ca 24%. I bifogad tabell ser man skillnaden mellan de båda åren och ytterligare några intressanta detaljer. Det första är hur snabbt nyhetens behag kring den nya arenan försvann i början av 2009 och det andra är hur viktigt det är att ha något att spela för på slutet av säsongen. Jag är tveksam till om vi under de närmaste åren kommer att överträffa 2009 års publiksnitt men vi borde inte heller landa under årets siffror. Så någonstans mellan 10 500 och 13 800 ligger väl vårt publiksnitt för ett "normalår".

Om man nu även försöker översätta dessa publiksiffror till ekonomi så vet vi att Blåvitt under 2009 hade publikintäkter på 38 Mkr. Ett tapp på 24% skulle teoretiskt minska publikintäkterna till ca 29 Mkr under 2010 men jag tror och hoppas inte minskningen blir riktigt så stor bl a tack vare många sålda årskort. Men det är dystert att skåda och det kommer att krävas hårt arbete för att vända det här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar