Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

måndag 22 november 2010

Time for change...eller inte?

På Baraben och Alltid Blåvitt visar färska webbenkäter att en stor majoritet vill att vi ska byta tränare nu. Visserligen ska man ta en sådan webbenkät med en stor nypa salt men ändå. Och även i spelarleden har det framförts mer eller mindre öppen kritik kring ledarskapet där bl a Thomas Olsson är oväntat öppenhjärtig.

Att det ska vara högt i tak inom en organisation är självklart och det är lika självklart att alla (såväl spelare som ledare) har mycket att reflektera över och dra lärdom av efter det gångna året. Behöver då denna rannsakningsprocess automatiskt leda till ett tränarbyte? Jag är inte helt övertygad om det.
  • Sir Alex Fergusson har lett Manchester United i 24 år och naturligtvis är det lätt att fortsätta vara tränare när pokalerna trillar in. Men Fergies början i klubben var inte alls särskilt lyckad och 1989 möttes han t ex av banderoller som Three years of excuses and it's still crap. Resten är historia.
  • Nanne Bergstrand ser, efter att ha tränat Kalmar sedan 2003, ut att kunna bli riktigt långvarig på tränartronen i Småland trots sisådär resultat senaste tiden.

Så vad är det då som avgör om en tränare byts ut eller lyckas överleva i svåra tider? Om man klarar den initiala stormen är en viktig faktor hur skicklig tränaren är på att utveckla sitt personliga ledarskap. Nyckelorden här är bland annat vinnarskalle, nyfikenhet, engagemang, reflektion, lära av egna misstag och förnyelse. Är du dessutom duktig på att leverera hårtorkar när det verkligen behövs kan det också vara en fördel i en miljö med många andra vinnarskallar.

Just nu talar mycket för att JO blir kvar som tränare under 2011 då ett tränarbyte skulle ha skett direkt efter säsongen om det var aktuellt. Nu blir det upp till honom att bevisa att han har tillräckligt mycket i sig av ovanstående egenskaper för att skapa något positivt inför 2011.

1 kommentar:

  1. Bra skrivet! Tror också det är minst lika viktigt att ha tränare som kan förnya sig, utvecklas och anpassa sig efter tid, som att byta tränare och få en helt ny röst. Och jag tycker Stereo har visat att de har förmågan att reflektera över sitt egna ledarskap och taktik, och jag undrar om de inte kan göra det igen.

    En annan grej är ju att om IFK byter tränare, så tappar man hela erfarenheten om årets säsong, varför det gick som det gick. Kanske behöver en ny tränare ett år på sig för att lära känna gruppen och veta hur den reagerar vid olika tillfällen. Inte minst om säsongen börjar dåligt..

    SvaraRadera