Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

onsdag 12 januari 2011

Hur bra är Håkan Mild på spelarkontrakt?

Att transfern är en naturlig och viktig del av Blåvitts verksamhet tror jag alla förstår. Där vi befinner oss i fotbollens näringskedja behöver eller tvingas föreningen att sälja spelare emellanåt. Föreningen vill dessutom ibland själva kunna göra sig av med spelare för att t ex bereda plats för nytt blod eller sänka lönekostnader. En viktig uppgift för sportchefen blir därför att säkerställa att man har en balanserad kontraktslängd på spelarna i truppen - lite längre för de transferheta talangerna och lite kortare för spelare där framtiden i Blåvitt kanske är lite mer osäker.

Så hur väl har Håkan Mild lyckats med detta? Den blåvita truppen innehåller just nu 22 seniorspelare som tillsammans är kontraktsbundna i 46 år. Den genomsnittliga kontraktslängden per spelare är således närmare 26 månader men vi vet ju att det bakom denna genomsnittssiffra döljer sig stora skillnader:
  • Det finns just nu bara en spelare som kan ha 0 år kvar på kontraktet och det är Erik D. Jag säger "kan ha" för det pratades ju om nytt kontrakt i höstas men än har faktiskt inte föreningen bekräftat något. Bevisligen har ju Erik tränat med A-laget även efter årsskiftet så det finns nog något överenskommet om än inte offentliggjort ännu. Hur många år är det nya kontraktet på?
  • Det finns just nu sex spelare som har 1 år kvar på kontraktet. Här hör de heta transferkandidaterna Adam och Ragnar hemma, här finns Kamal som ska bevisa något och här finns Thomas, Hannes och Alexander som kanske gör sina sista år i Blåvitt.
  • Det finns just nu sex spelare som har 2 år kvar på kontraktet. Sebastian är den hetaste transferkandidaten i denna grupp (lämnar säkert under 2011) men även Tobias S och Elmar kan få intresse på sig om de presterar bra. Veteranerna Stefan, Hjalmar och Kalle är nog ganska ointressanta på transfern.
  • Det finns just nu sju spelare som har 3 år kvar på kontraktet. Här finns det främsta talangkapitalet i form av Robin, Mikael, Erik L, Pär och Niclas samt svågrarna Tobias H och Andreas.
  • Det finns just nu två spelare som har 4 år kvar på kontraktet, Markus och Jakob. Två medvetna långtidssatsningar från föreningens sida.


En analys av denna sammanställning visar att Håkan Mild gör ett relativt bra arbete med truppen i detta avseende. Föreningen har långa kontrakt på de flesta värdefulla spelare samt de unga talangerna. Samtidigt finns det ett handlingsutrymme ifall man under de närmaste åren skulle vilja få in nytt blod i truppen.

Det är ju inte realistiskt att få heta transferkandidater som Adam och Ragnar att skriva på nya kontrakt men det vore verkligen en bragd av Håkan att lyckas med det ifall de inte skulle bli sålda nu i vinter. Inte heller Sebastian kommer nog att skriva på något nytt kontrakt. Viktiga spelare att börja diskutera kontraktsförlängningar med under året borde främst vara Tobias S och Elmar. Om Kamal presterar bra efter sin svåra skada är det naturligtvis också en spelare som man kommer vilja förlänga med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar