Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

måndag 21 februari 2011

Hur gör Blåvitt med sitt lån?

2005 var ju ett dystert år för Blåvitt på alla sätt och 2006 avslutades tvisten med Skatteverket genom att Blåvitt betalade in 10,3 Mkr. Finansieringen löstes främst genom extern upplåning med Kamratgården som säkerhet (fastighetsinteckning på 7,5 Mkr) och vid årets slut redovisade föreningen ett banklån på 7,35 Mkr i balansräkningen. Sedan dess har föreningen årligen betalat av på lånet enligt följande:
 • 2007: 6,9 Mkr
 • 2008: 6,6 Mkr
 • 2009: 6,3 Mkr

Frågan är hur Blåvitt kommer att göra nu? Vid releasefesten för Glenn No 5 förra sommaren nämnde Kent Olsson att man var tvungen att lösa den gamla fastighetsinteckningen innan den nya Kamratgården kunde börja byggas. Betyder det att man har återbetalat hela lånet under 2010 eller kommer man bara överföra summan till ett nytt lån?

När den nya Kamratgården presenterades i november så redovisades den totala kostnaden till 35 Mkr och jag undrar fortfarande om lånet på 6,3 Mkr ingår i denna summa. Sannolikt gör den inte det men man kan ju hoppas...

4 kommentarer:

 1. "Snart släpps årsredovisningen inför årsmötet och för min del är det försäsongens absoluta höjdpunkt. Kent har redan kommunicerat ut att Blåvitt kommer att göra ett litet plusresultat i år." från baraben.

  Därmed måste det ses som omöjligt att vi betalat av lånet helt under året. Som jag ser det måste det stoppats in i ett nytt lån precis som du är inne på. De 35 miljonerna som den nya KG påstås kosta har väl varit det som nämnt hela tiden och då har inget om det gamla lånet sagts och därmed tror iaf jag att kostnaden blir 35 miljoner + de resterande ca 6 miljonerna från det gamla lånet. Behövs en bra säsong med en stor försäljning för att inte räntorna ska börja göra livet surt för oss/ Joaz

  SvaraRadera
 2. Joaz:
  Ja, föreningens lånebörda är en viktig framtidsfråga. Här kan man även väga in behovet av spelarförsäljningar under 2011...en försäljning av en formtoppad Seb skulle ju kunna ge uppåt 20 Mkr i sommar. Välkommet om man vill reducera lånebördan.

  SvaraRadera
 3. Joaz igen:
  Såg förresten artikeln på Baraben och det gläder mig att Kent har sagt det. Jag vet inte i vilket sammanhang, kanske var det på Änglarnas årsmöte?

  Det är ungefär vad jag har trott/hoppats på och tyder på att Blåvitt har bra koll på sina utgifter även under ett år med sviktande intäkter.

  SvaraRadera
 4. Jake
  När det sagt vet jag faktiskt inte men det är som sagt däromkring man hoppats på. Känns som att ekonomin är något som föreningen tar på största allvar och några 33 miljoner back likt MFF tror jag inte vi kommer behöva uppleva iaf.. Absolut, en Seb, Söder eller Hysen försäljning skulle kunna få bort lånebördan till stor del. Dock känns varken Seb eller Söder färdiga för utlandet om jag ska vara ärlig/Joaz

  SvaraRadera