Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

fredag 18 februari 2011

Vibrationsnoja

Jag har nu haft möjlighet att snabbt ögna igenom Miljöförvaltningens förbud mot vibrationer på Gamla Ullevi. Ett stort tack till Gjo från Alltid Blåvitts forum för kopian av beslutet. Då man av nån anläggning inte kan lägga upp pdf på den här bloggen har jag klippt ihop beslutet till en jpg. Lite otympligt att skriva ut men fullt läsbart för den intresserade.


Jag har läst beslutet och har några spontana reflektioner idag. Får fundera mer under helgen om detta är värt ett överklagande.
 • Miljöförvaltningen har lutat sig mot Naturvårdsverkets och Banverkets riktlinjer för hur mycket vibrationer spårbunden linjetrafik får generera nattetid, dvs garantera en ostörd sömn. Redan detta är ett feltänk då fotbollsevenemang sker på en tid som inte är att betrakta som natt. Riktlinjerna är för hårt satta och detta borde kunna överklagas.
 • Higab har varit informerade om att att Miljöförvaltningen tänkte tillämpa dessa riktlinjer och har inte haft något emot det. Detta betyder i klartext att Higab även tar på sig det fulla ansvaret ifall man inte uppfyller kraven. Man kan inte skylla på IFK Göteborg i ett senare läge!
 • Higab har begärt dispens för att få överskrida gränsvärdena vid två evenemang per år men inte fått det. Sannolikt är det våra derbyn mot Gais. I beslutet framgår tydligt att miljöförvaltningen vill flytta större evenemang där vibrationsalstrande publikrörelser ingår till Nya Ullevi som är byggd för att klara sådant.
 • Under Blåvitts matcher hoppas det maximalt 15 minuter effektiv tid per match, en gång i första halvlek och en gång i andra. Detta motsvarar mindre än 4 timmar störningar under ett år som innehåller totalt 8760 timmar. Om man bor i en sådan central del av staden utsätts man för andra störningar under avsevärt längre tidsperioder än vad arenans vibrationer varar. Huruvida det är rimligt att införa så hårda krav för en störning som är så begränsad i tid borde också kunna testas juridiskt genom ett överklagande.

6 kommentarer:

 1. Den sista punkten är ju bara så himla rätt. Kan de inte fatta det eller?

  SvaraRadera
 2. 15 minuter effektiv tid per match är rätt rejält tilltaget, skulle snarare tippa på att det hoppas 2-3 minuter i snitt. Då syftar jag på det samordnade hoppandet. Glädjeskutt vid mål brukar inte ske lika taktfast vilket bör reducera vibrationerna betänkligt.

  SvaraRadera
 3. Anonym 21:23
  Kanske har du rätt. Finns säkert nån youtubefilm där man kan beräkna hur långa hoppsekvenserna är.

  SvaraRadera
 4. Borde gå med gaistutor förbi bostäderna före och efter varje match.

  SvaraRadera
 5. Det spelar inen roll hur länge det pågår.
  HIgab har inte utfört bygget på rätt sätt,när det planerade garaget prutades bort
  det är fruktansvärt otrevligt att vara i bostaden

  SvaraRadera