Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

söndag 24 april 2011

Jag har utsett min syndabock

Under några dagars påsksemester har jag funderat mycket på hur det har kunnat gå så här snett. Vårt spel stagnerar, vi gör färre mål, vi klarar inte av att föra matcherna och vi har flera spelare i truppen som saknar en naturlig startplats i laguppställningen och slutar att utvecklas. Varför, varför, varför?!

På årsmötet var det jag som ställde frågan som gav det berömda svaret I anfall spelar vi 2-4-4 och i försvar spelar vi 4-2-3-1. Jag hade hoppats på ett lite annat svar och framför allt hade jag hoppats på en öppning typ men vi är inte främmande för att ändra vår grunduppställning vid behov. Det kom dock inget sådant och så här i efterhand kan jag reflektera över hur definitivt och kompromisslöst JO gav svaret.

Jag har i flera inlägg kritiserat 4-2-3-1, bl a här och här, och jag har nu utsett denna uppställning till min definitiva syndabock för allt jävelskap som har drabbat oss senaste året. Så länge inte vår tränare är beredd att förändra och ompröva sin taktiska grundsyn kommer vi sitta fast i skiten. Visst kan vi säkert vinna enstaka matcher, kanske t o m bli ett stabilt mittenlag, men vi kommer inte att bli ett allsvenskt topplag igen med den uppställningen!

Om JO fortsätter att skicka ut spelarna i en 4-2-3-1 formation, med start mot Kalmar imorgon, så är även mitt tålamod slut och jag kommer att ansluta mig till de som vill byta tränare.

5 kommentarer:

 1. Håller med. Vi har en uppställning som möjligtvis är optimerad för Tobbe sett till vårt material. Om han skulle varit i form alltså. Sana och Söder offras t ex och Drugge har sett bättre ut som renodlad mittfältare istället för det närmaste PW som går att få tag i. 2-4-4 är dessutom ett hån mot ens intelligens. Visst - ge oss en minut att flytta upp laget i lugn och ro så kanske det stämmer.

  SvaraRadera
 2. Är det verkligen formationen som är syndabocken?
  För den fungerar ju bevisligen i lag med rätt material. Den/De verkliga syndabocken(-arna) borde ju vara den/de som stånagar sina pannor blodiga för nämnda spelsystem...

  SvaraRadera
 3. Håller helt med Ignatius inlägg. Spelet är anpasssat till Hysén, men övriga spelare måste infoga sig i systemet helt och hållet. För lite hänsyn tas till övriga spelares kvalitéer, det gäller ju att få ut mesta möjliga av spelarna och då måste man i viss mån anpassa spelet till spelarmaterialet. Här har ju JO misslyckats kapitalt anser jag.

  SvaraRadera
 4. Precis så illa är det. Vi har ett fåtal spelare som känner sig komfortabla i 4-2-3-1 medan övriga febrilt letar efter en position där de åtminstone kan bidra med något.

  Och blir någon av de spelare som är komfortabla i uppställningen skadad så har man aldrig någon lika bra att slänga in för 4-2-3-1 är helt individanpassad på de offensiva positionerna.

  Mer än 25% av vår spelartrupp springer runt i nåt jävla limbo där man inte vet sin roll i laget. Ett otroligt resursslöseri.

  SvaraRadera