Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

torsdag 23 juni 2011

Hur ska Blåvitt formera backlinjen?

Efter att Ragnar igår lämnade IFK Göteborg för gott (?) har ett stort hål öppnat sig i den blåvita försvarsmuren. Blåvitt har just nu sex backar i A-truppen enligt nedan och det kommer inte att räcka på sikt.

 • Adam Johansson (Kontrakt t o m 2011)
 • Erik Lund (Kontrakt t o m 2013)
 • Karl Svensson (Kontrakt t o m 2012.)
 • Mikael Dyrestam (Kontrakt t o m 2013)
 • Hjalmar Jonsson (Kontrakt t o m 2012)
 • Logi Valgardsson (Kontrakt t o m 2014) 

Bland dessa finns det tre som kan spela högerback, tre som kan spela mittback, fyra som kan spela vänsterback och dessutom några spelare från mittfältet som kan hoppa in i nödfall så i teorin har vi god täckning på alla positioner. Men det fungerar inte att rotera runt bland backarna hur som helst och till syvende och sist handlar det om att ha en hög kvalitet på backlinjen i startelvan. Mina funderingar kring vår backsituation ser just nu ut så här: 
 • Vår backlinje i startelvan bör just nu vara Johansson-Dyrestam-Jonsson-Valgardsson när alla är friska.
 • Juniorspelaren Efe Yildirim bör erbjudas möjlighet att träna med A-laget under hösten enligt samma förutsättningar som Allansson hade i våras.
 • Sannolikt behöver en back köpas in under transferfönstret i augusti, företrädesvis en mittback med sekundär förmåga att spela högerback.

3 kommentarer:

 1. Förstår inte riktigt hur du kan ranka Hjalmar före Kalle, Kalle är ledaren som ger lugn till backlinjen och är en mycket bättre spelare än Hjalmar. Däremot är vi överens om att Dyrestam ska vara i mitten, det är ett perfekt tillfälle att låta han spela på sin naturliga position, dock tror jag JO väljer det "fega" alternativet som vanligt och kör med Hjalmar som mittback.

  Jag föredrar Adam-Kalle-Dyrestam-Logi alla dagar i veckan.

  SvaraRadera
 2. På längre sikt är jag tveksam om vare sig Kalle eller Hjalle är tillräckligt bra för Blåvitts backlinje. Bådas kontrakt går dock ut 2012 så det går att åtgärda relativt snart.

  Hjalle är jämnbördig med Kalle när det gäller de flesta egenskaper men han är snabbare och det är en av de egenskaper vi kommer sakna mest efter Ragge.

  SvaraRadera
 3. Tycker också att Kalle är självklar, han har visat upp sig allt starkare under våren och är given. Det vi saknar nu är en mittback med snabbhet. Dyrenstam får gärna provas för min del och konkurrera med Hjalmar, prova, se och välj men då har vi fortfarande ingen som kan hänga på riktigt snabba forwards. Kalle ihop med en ny snabb markeringssäker klassback så att vi får tillbaka stadgan som haltat rejält på slutet (inkl. Ragnar tyvärr)är bästa lösningen men man skall hitta en sådan också annars får vi stötta Dyrenstam/Hjalmar.

  SvaraRadera