Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

måndag 29 augusti 2011

Sanning eller förbannad lögn?

Det finns ju ett talesätt som säger There are three kinds of lies - lies, damned lies and statistics. Och i väntan på att det !#%&?/! landslagsuppehållet ska ta slut så tar jag fram miniräknaren och ljuger lite för mig själv.

Frågan jag ska försöka besvara för mig själv är vad som krävs för att sluta fyra i Allsvenskan den här säsongen och jag har valt att belysa problemet genom att räkna fram poängsnittet för seriesegraren och Blåvitt under 2000-talet i tabellen nedan.


I tabellen framgår att det som regel krävs ett poängsnitt över 2,0 för att kunna vinna Allsvenskan även om det ibland går att vinna med lägre. Tittar man på Blåvitt under Stereos´s fem år så ser man den markanta skillnaden mellan de goda åren 2007-2009 och de dåliga åren 2010-2011, vad fan var det som hände där egentligen? Jaja, skit i det just nu - om vi istället fördjupar oss lite i Blåvitts placeringar och poängsnitt så kan man i diagrammet nedan se att poäng och placering följs åt i en nästan linjär linje.
I diagrammet kan man se att det krävs ett poängsnitt på drygt 1,70 för att hamna på fjärde plats i Allsvenskan. Om man nu utgår från våra befintliga 34 poäng och tar de återstående sju omgångarna i beaktande så kan man lätt räkna ut att vi måste ta 17 poäng för att uppnå detta mål. Det motsvarar 5 segrar + 2 oavgjorda eller ännu hellre 6 segrar. Och det fixar vi ju lätt när vi spelar fem av de återstående sju matcherna på Gamla Ullevi...eller?

Är då detta sanning eller förbannad lögn? Den 23 oktober får vi svaret...

1 kommentar:

  1. Hoppas vid allt gott att detta stämmer.
    Vad tror du om nyförvärvet?
    http://www.ifkgoteborg.se/Nyheter/2011/Augusti/Salomonsson-tillbaka-pa-Kamratgarden/

    SvaraRadera