Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

onsdag 5 oktober 2011

Förstemålvakter

I våras svor jag ve och förbannelse över Tottenhams målvakt Heurelho Gomes och vid samma tidpunkt började även Markus Sandberg svikta i det blåvita målet. Redan då slogs jag av hur svårt det är att värdera målvaktskompetens och hur få alternativ man ofta har. Senare under sommaren vidtog både Blåvitt och Tottenham åtgärder för att komma till rätta med sin målvaktssituation och båda lagens agerande överraskade mig faktiskt.

Tottenham tog in 40-årige Brad Friedel på fri transfer under sommaren och ett tag trodde jag att han främst var påtänkt som reservmålvakt men så blev det inte. När säsongen började var det Friedel som var förstemålvakt och han har i vissa matcher varit bland de bästa på plan. Han är lugn i sitt agerande, placeringssäker, tappar inga bollar och kommunicerar med sin backlinje på ett klokt sätt så att det inte uppstår några misstag.

Friedel - Tottenhams number one!Blåvitt gav i slutet av sommaren reservmålvakten Erik Dahlin chansen och även där var jag lite tveksam då jag alltid har bedömt Sandberg som en bättre målvakt. Erik visade dock snabbt hur fel jag hade och har under hela hösten varit lugn i sitt agerande, placeringssäker, tappar inga bollar och kommunicerar med sin backlinje på ett klokt sätt så att det inte uppstår några misstag.

Dahlin - Blåvitts number one!Så vad vågar man nu dra för slutsatser om framtiden? Jag tror att Tottenham med Brad Friedel har löst sina målvaktsproblem på kort sikt men hans höga ålder gör ju att man redan inom ett år måste ha alternativa lösningar. När det gäller Erik Dahlin så är han nu 22 år och har under det senaste året skakat av sig en juniors osäkerhet och valpighet och stigit fram som en stabil målvakt. Jag tror att han har potential att växa ytterligare under de kommande åren och jag skulle känna mig trygg om Blåvitt gav honom chansen som förstemålvakt även under nästa år.

1 kommentar:

  1. Eftersom du har intressanta funderingar kring mplvaktsfrågan vill man ju höra vad du säger om Alvbåge.

    SvaraRadera