Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

tisdag 18 oktober 2011

När skulle JO ha avskedats?

Det är lite grann som när man sitter vid pokerbordet eller följer utvecklingen av en aktiekurs – det kan vara svårt att bedöma när man ska stiga av för att sluta på maximal vinst. På samma sätt har en sportchef samma svåra bedömning att göra när en tränare är förbrukad och bör bytas ut.

Och att Jonas Olsson borde ha blivit avskedad tidigare står nu brutalt klart för alla. Frågan är dock när det borde ha skett? Vi börjar med att titta på några väsentliga händelser under de två senaste åren:
 • November 2009 – Vi stupar på målsnöret i både Allsvenskan och cupen
 • Mars 2010 – Vi vinner premiären mot Kalmar med 3-0 och många ser oss nog som guldfavoriter.
 • April 2010 – Vi spelar fem raka matcher utan seger innan vi till slut mosar Elfsborg med 5-1.
 • Maj 2010 – Vi spelar ytterligare tre matcher utan seger innan vi på nytt revanscherar oss med en storseger mot gnhiet med 4-0.
 • November 2010 – Vi slutar 7:a i Allsvenskan efter några avslutande omgångar med omotiverade spelare och usla resultat.
 • Mars 2011 – Vi vinner genrepet mot Ljungskile med 1-0 efter att före det ha spelat 8 träningsmatcher i rad utan seger.
 • April 2011 – Vi inleder Allsvenskan med fyra raka förluster trots att vi har ett bra spel i några av matcherna.
 • Maj 2011 – Efter 8 matcher utan förlust känns det lite bättre igen.
 • Juni 2011 – En brutal 0-4 förlust mot Djurgården inleder en ny period av svaga resultat.
 • September 2011 – Vi åker ur Svenska Cupen och luften går ur säsongen totalt. I den allsvenska toppen är vi avsågade för länge sen.
 • Oktober 2011 – Vi slutar som bäst 7:a i Allsvenskan efter några avslutande omgångar med omotiverade spelare och usla resultat.
När jag tittar tillbaka på det här står det klart att JO borde ha fått gå redan efter säsongen 2010 men det fanns ju tankar om att det året bara var ett tillfälligt bakslag. Och en guldtränare ger man väl åtminstone ett nådeår…eller?

JO fick sitt nådeår men redan i början av 2011 började varningsklockorna ringa igen under försäsongens träningsmatcher. Och det är väl här som tålamodet definitivt borde ha tagit slut när vi förlorade de fyra första matcherna i Allsvenskan. Jonas Olsson borde ha avskedats som senast på skärtorsdagen efter att vi förlorat mot gnhiet med 2-0, trots att han därefter ledde laget i åtta matcher utan förlust.

För att undvika att hamna i samma svåra bedömningssits igen vill jag ge vår sportchef en måttstock som underlättar framtida beslut när tränare ska avskedas. Låt oss kalla det för Lex JO:

Om IFK Göteborg slutar sämre än sexa i allsvenskan ska tränaren ovillkorligen avskedas!

4 kommentarer:

 1. Det var väl rätt uppenbart att idéerna var helt och hållet slut redan hösten 2009, när Wernbloom och gänget hade försvunnit? Inte minst med facit i hand. Laget spelade ju som en påse nötter hela hösten, men lyckades vinna med en hel del tur och lika mycket jävlar anamma tills man blev fullständigt avklädda i seriefinalen.
  Senast våren 2010 borde han fått gå.

  SvaraRadera
 2. Fast det där med totalt avklädda i seriefinalen är ju bara ren och skär jävla BS! Vi ledda med 1-0 i paus och vi hade också ett skott i ribban som lika gärna kunnat gå in innan AIK lyckades göra 1-1 så snälla anonym 11:40 gå och dra något gammalt över dig! Joaz Crus

  SvaraRadera
 3. You're the one for me, fatty19 oktober 2011 kl. 09:09

  JO/Rehn borde ha sparkats efter säsongen -10. Laget vek ned sig i allt för många matcher och "räddades" bara av att de spelade bra i vart 4:e match.

  Sen kan man ju i och för sig undra vad som hade kunnat hända om vi haft en stabil målvakt under våren? Då hade vi kanske haft 12-15 poäng mer och krigat om en EL-plats. I ett sådant läge hade det ju varit fel att sparka JO inför säsongen.

  Men det är en svår fråga. Inte ens med facit i hand går det att hitta en given tidpunkt.

  SvaraRadera
 4. Joaz - Ja, och sen blev de avklädda. Jag såg det själv.

  SvaraRadera