Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

söndag 1 januari 2012

Blåvitts ekonomi 2011

Med nyårsklockorna ringandes i öronen, med Ivanhoe kämpandes i bakgrunden på TV:n och med ett stort sug efter en fet pizza kommer här en försiktig gissning hur väl IFK Göteborg har presterat ekonomiskt under 2011. Jag har valt att kommentera några av de mest betydelsefulla intäkterna och utgifterna. Facit får vi först när årsrapporten släpps i början av mars, någon vecka före årsmötet.

Intäkter
 • För andra året i rad slutar Blåvitt på en sjunde plats i allsvenskan och det borde innebära att intäkterna från Svensk Elitfotboll är relativt oförändrade.
 • Publiksnittet ökar marginellt under 2011 men jag har en känsla av att det delvis beror på relativt billiga gruppbiljetter då det ofta har sett ganska välfyllt ut på den södra kortsidan på den övre "rabattläktaren". Jag tror inte detta påverkar publikintäkterna i positiv riktning särskilt mycket.
 • Med Prioritet Finans inträde borde sponsorintäkterna ta ett rejält skutt uppåt. Samtidigt minskade ICA sitt åtagande med någon miljon men några ytterligare sponsorförluster har föreningen inte drabbats av under året.
 • Förra året såldes Gustav Svensson och Kim Christiensen och i år har föreningen sålt Ragnar Sigurdsson, Andreas Drugge, Kalle Svensson och delvis sålt Sebastian Eriksson. Jag chansar lite här och tror att transferintäkterna ökar något.

Utgifter
 • Skadegörelsen och föreningens böter fortsätter att minska vilket är positivt. I år kom dock båda stockholmslagen med stora bortaföljen och jag tror därför att matchkostnaderna ökar något.
 • I somras försvann Ragnar Sigurdsson, Sebastian Eriksson, Thomas Olsson, Pär Ericsson, Nicklas Bärkroth och Alexander Faltsetas helt eller delvis från lönelistan när de såldes eller lånades ut. Joel Allansson, Philip Haglund och Emil Salomonsson tillkom i lönelistan. Det som dock lär öka kostnaderna för Fotbollens Elittrupp är den sign-on som har betalats ut under året till Tobias Hysen, Philip Haglund, Emil Salomonsson, Daniel Sobralense och John Alvbåge. Denna bokförs som lön under innevarande år.
 • Med den nya Kamratgården under uppbyggnad har fotbollsverksamheten under året bedrivits i baracker medan kansliet har varit inhysta i externa kontorslokaler. Jag tror det kan ha inneburit något högre kostnader under året, särskilt för inhyrning av externa kontorslokaler.
 • Särskilda nedskrivningar var en sista avskrivning för den gamla Kamratgården förra året och denna post försvinner helt i årets resultaträkning.

Årets resultat
Både intäkter och utgifter har ökat under 2011 och sannolikt har intäkterna ökat mer än utgifterna, mycket tack vara Prioritet Finans. I anslutning till årsmötet förra våren uttryckte ordförande Kent Olsson att föreningen planerade att göra en förlust under 2011 på några miljoner med anledning att Kamratgårdsbygget. Jag tror att denna prognos har förändrats under året och gissar därför att Blåvitt gör ett positivt resultat för 2011 med någon eller några miljoner kr. Vad tror du?

8 kommentarer:

 1. Jag tror matchintäkter minskar. 2010 hade vi en europamatch vilket vi inte hade 2011.

  Spelartransfers tror jag också minskar. Kalle och Drugge kan inte genererat annat än kaffepengar och Ragnar hade ett utgående kontrakt. Sebbe är bara utlånad än så länge.

  Lönerna tror jag går upp rejält, minst lika mycket som sponsorökningen.

  SvaraRadera
 2. HS:
  När det gäller matchintäkter kan du kanske ha rätt men jag tror nog det blir ganska oförändrat.

  I spelartransfers utgår jag ifrån att vi fick en delbetalning för Seb, det är liksom det som gör att Cagliari inte backar ur lånedealen:
  - Ragge 4 mkr (efter rkb)
  - Seb 5 mkr
  - Drugge 1 mkr (Häcken har cash...)
  - Kalle 0,3 mkr)

  SvaraRadera
 3. Tror knappast vi fick 4 mkr för Ragge efter det att spelare, agent och rkb fått sitt. Han hade ett utgående kontrakt.

  Kalle och Drugge var oönskade av Blåvitt. Båda två hade troligtvis ansenliga summor i lön under sin återstående kontraktstid. J Södra har knappast råd med den och Kalle vill säkerligen inte avstå lönen. Har J Södra betalat 300 tkr för honom har vi betalat ut majoriteten av hans lön 2012.

  Att Häcken skulle betala 1 miljon för en spelare som vi inte vill ha tror jag inte. Tänk på förhandlingssitsen vi satt i. Vi hade en spelare med tre år kvar på ett kontrakt han skrev som Bosman. Slipper vi lönekostnaden för honom tror jag han kan ha gått gratis.

  SvaraRadera
 4. HS:
  När det gäller Drugge tror jag vi fick betalt, även om vi gärna ville bli av med honom. Häcken har mycket pengar och de ville ha Drugge redan förra året och det intresset har bara ökat sen de sålde Chibuke. Drugge är en av deras större satsningar inför 2012 och jag tror de har fått betala för det.

  SvaraRadera
 5. Om Häcken kom med ett skambud på Drugge och tog över hela hans lön, tror du Blåvitt hade nobbat det?

  Det är en sak hur mycket han kunde kostat vid en budgivning mellan flera klubbar.

  SvaraRadera
 6. HS:
  Ja, jag tror att Blåvitt hade nobbat ett nollbud.

  Det fanns ett värde för Häcken att få en spelare som redan är bofast i Göteborg och få honom i god tid före försäsongen. Blåvitt skulle ju kunnat vänta någon månad till och kollat av intresset från andra klubbar. Jag tror nog alla parter såg värdet av en snabb affär till en rimlig summa.

  SvaraRadera
 7. HS 1mkr är fan ingenting för en fotbollsspelare.
  Du kan inte på allvar tro att de bara skulle skänka bort Drugge då skulle de förmodligen behålla honom.
  Och att det inte skulle finnas någon klubb som var villig att betala åtminstonde lite pengar för Drugge finner jag väldigt osanlikt.

  SvaraRadera
 8. Även Turunen såldes under 2011

  SvaraRadera