Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

lördag 4 februari 2012

Att räkna på spelaravskrivningar

En tung utgiftspost bland IFK Göteborgs kostnader är ju avskrivningar av spelarvärden som 2010 uppgick till 9,8 mkr eller drygt 10% av föreningens kostnader. Det är också en kraftig ökning då dessa kostnader under 2007 bara var 4,2 mkr eller knappt 5% av föreningens kostnader. Jag har länge varit sugen på att försöka sätta siffror på denna ökning och idag kommer ett första försök.

Så här ser instruktionerna ut från fotbollsförbundet kring spelaravskrivningar:
  • För externa spelarförvärv (inte egna produkter) kan en övergångssumma kostnadsföras direkt eller redovisas som en tillgång i balansräkningen. Anskaffningsvärdet ska om det redovisas som tillgång i balansräkningen som immateriell anläggningstillgång skrivas av linjärt över ursprunglig kontraktstid.
  • Anskaffningsvärdet består av det enligt avtalet kända transferbeloppet samt tränings-/utbildningsersättning och solidaritetsersättning som den förvärvande klubben betalar för spelaren till annan klubb.
  • När en spelare säljs ska såväl anskaffningsvärdet som ackumulerade avskrivningar och eventuella nedskrivningar föras bort från balansräkningen

I tabellen nedan har jag försökt sammanställa alla kända spelartransfers för Blåvitt under de senaste fem åren där det har ingått en transfersumma, dvs inga egna produkter eller bosmanspelare. Har jag missat någon? Jag har spridit ut avskrivningskostnaden över den ursprungliga kontraktstiden och gjort en egen summering och jag har även klippt in "facit" från årsrapporterna. Att det blir lite skillnad mellan min summering och facit beror naturligtvis på att jag inte känner till de exakta transfervärdena och för 2007 beror skillnaden även på att det finns äldre spelarköp som jag inte har orkat gräva fram.

Som synes så har köpet av Tobias Hysén lämnat ett tungt avtryck i avskrivningarna under en följd av år och om jag räknar rätt så kommer avskrivningarna att öka ytterligare något i årsrapporten för 2011 för att senare börja minska igen. Om avskrivningarna verkligen minskar framöver beror naturligtvis på vilken strategi för spelarvärvningar som Blåvitt väljer framöver - egna produkter, bosmanspelare eller spelare från andra föreningar där det krävs en transfersumma?

5 kommentarer:

  1. Snygg sammanställning, har själv funderat på att göra något liknande men aldrig fått tummen ur. Nu när du väl gjort detta inser jag att informationen är perfekt att använda i ett optimeringsproblem där de okända variablerna är transfersumman för spelarna. Med lite ork och all fakta tillgänglig vad gäller spelare vi betalat övergångskostnad för och deras kontraktlängd borde man genom att lösa det linjära optimeringsproblemet det faktiskt är kunna få fram väldigt exakta siffror för övergångskostnaderna.

    SvaraRadera
  2. Tack Jakebox, otroligt intressant. Suttit och läst om avskrivningar nu i en halvtimme sen du postade den här. Första gången jag blivit intresserad av ekonomi, du borde bli lärare! :-)

    SvaraRadera
  3. Tack för berömmet, Ludinho. :-)

    Feldgrau:
    Intressant upplägg men säkert mycket svårt då det är så många spelarvariabler. Men kanske värt ett försök.

    SvaraRadera
  4. Ingår sign-on i transferkostnaden eller är det bara vad vi betalat till säljande klubb?

    Du har inte tagit med några spelare vi värvat till u-truppen. Dessa borde också kosta en del, rimligtvis i olika steg. X kronor vid transfern, y kronor vid a-lagskontrakt, z kronor vid ett visst antal spelade matcher etc.

    SvaraRadera
  5. HS:
    Sign-on bokförs som lön.

    När det gäller U-spelare har jag dålig koll men jag tror inte det ingår några större transfersummor där sp att det är värt mödan att hålla koll på det. Frågan är om det ingår några transfersummor över huvud taget där?

    SvaraRadera