Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

måndag 27 februari 2012

Mycket hmm och bara några få wow

IFK Göteborg har nu släppt sin årsredovisning för 2011 och det var ett sämre resultat än vad jag hade väntat mig. Under de närmaste dagarna får jag analysera årsredovisningen i detalj men just nu nöjer jag mig med att utbrista något enstaka glatt wow och muttra desto fler eftertänksamma hmm.
 • Hmm, sponsorintäkterna ökar bara med 4 mkr från 29 mkr till 33 mkr trots att Prioritet med sina 10 mkr har tillkommit. Vi måste ha tappat riktigt mycket när ICA tog ett steg ner. Sponsorkostnaderna ökade dessutom med 1 mkr så netto har vi ökat våra sponsorintäkter med bara 3 mkr.
 • Hmm, matchintäkterna minskar från 33 mkr till 30 mkr trots att vi har haft mer publik under 2011. Sannolikt många billiga biljetter i omlopp för att hålla uppe publiksiffrorna.
 • Hmm, varuförsäljningen (Blåvittshopen mm) uppvisar ett negativt resultat på nästan -200 tkr. Vad har vi egentligen för kostnader kring detta?
 • Wow, transferintäkterna har gått upp något från 8,5 mkr till 11 mkr. Ligger summan för utlåningen av Sebastian Eriksson i detta också?
 • Hmm, kostnaderna för fotbollens elittrupp ökar från 32,5 mkr till 38 mkr trots att vi har haft många spelare utlånade. Utbetalade sign-ons till Tobbe, Sobralense, Haglund, Salomonsson och Alvbåge belastar detta en hel del naturligtvis.
 • Hmm, kostnaderna för fotbollsakademin ökar med nästan 2 mkr. Det känns spontant som en riktigt stor ökning.
 • Hmm, kostnaderna för Kamratgården var ju skyhöga under det förra året. Var det så dyrt att bo i baracker och hyra in externa kontorslokaler?
 • Wow, vi har bara behövt låna 21 mkr till den nya Kamratgården. Det är avsevärt bättre än de 30 mkr som väl aviserades i början och ger naturligtvis lägre räntekostnader.
 • Hmm, de fria pengarna i kassan sjunker från 29 mkr till 14 mkr och här ligger väl förklaringen till att man inte behövde ta så mycket lån – vi har ju bl a betalat 11 mkr av den nya Kamratgården med egna pengar.
 • Hmm, Kalle och Drugge räknas inte upp bland de sålda spelarna på sidan 5 trots att deras försäljningar offentliggjordes under 2011. Ska man tolka det som att intäkterna för dem är bokförda först under 2012?

  3 kommentarer:

  1. Har inte SEFAS sponsorpeng miskat då de utför bygget kraftigt subventionerat istället?

   SvaraRadera
  2. Sella:
   Intressant teori. Jag har inte hört något om detta tidigare men det skulle förklara ett och annat.

   SvaraRadera
  3. P Finans pengar har kanske varit överdrivna i media? I samband med det avtalet stod det väl att en extern konsult varit med och de har säkert tagit bra betalt för det jobbet därav har kostnaderna ökat.

   Matchintäkterna minskar också för att vi inte hade en europacupmatch 2011.

   Souvenirförsäljningen har aldrig gett någon vinst att tala om. När det gått dåligt för laget minskar också försäljningen.

   Sebbes pengar borde vara med. Har vi fått någon tilläggsköpeskilling för att någon gjort ett antal matcher? Summan låter hög.

   De utlånade spelarna har säkert haft större delen av sin lön från Blåvitt. Många nya spelare har säkert fått sign on. Läste att MFF börjat periodisera sina sign on. Hoppas inte vi gjort det.

   Ökade kostnader för Kamratgården och akademien hoppas jag att vi får svar på på årsmötet. Förhoppningsvis är det engångskostnader.

   Lån på 21 miljoner låter positivt. Pratades det inte om 30 för ett år sedan?

   Ingen av de spelarna som lämnade efter säsongen räknas upp, bara de som var utlånade eller lämnade under säsongen.

   "Vinstdelning avseende vidare-försäljningsklausuler kvartstår för ett antal spelare." Här står klart och tydligt att RKB även har rätt till pengar för vidareförsäljningsklausuler något som diskuterats tidigare.

   SvaraRadera