Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

söndag 15 april 2012

Att våga se sanningen i vitögat

Det är naturligtvis lätt att gömma sig bakom domarmisstagen för att slippa se en obehaglig sanning i vitögat - det blåvita försvaret läcker som ett såll just nu och räcker inte till.

Under de fyra första omgångarna har motståndarna skjutit 18 skott på mål och gjort 7 mål på dessa vilket ju innebär mål på nästan varannan chans. Individuella misstag, taffligt markeringsspel, bristfälligt jobb hemåt och en enorm lucka mellan backlinjen och mittfältet kännetecknar det blåvita försvarsspelet just nu. Frågan är vad man kan göra åt detta för de alternativa lösningarna är ju inte många:
  • Mikael Dyrestam är snart spelklar igen och frågan är om han ska ersätta Hjalmar Jonsson eller Logi Valgardsson? Samtidigt ska man vara ärlig med att inte heller Dyrestam övertygade särskilt under försäsongen. 
  • Jakob Johansson gjorde varken bättre eller sämre ifrån sig i de matcher han spelade mittback under försäsongen. Kanske ska man våga testa honom som mittback igen? JJ är dock ingen speedkula så tillsammans med Waehler hade de blivit ett väldigt stabbigt mittbackspar.
  • Byte av spelare blir av naturliga skäl svårt när man har så få backar i truppen. Ett stort ansvar finns hos Håkan Mild och Mikael Stahre för att man körde igång säsongen med bara sex backar i truppen och det hade varit intressant att få förklarat hur man tänkte där egentligen. 
  • John Alvbåge har varit i stort sett chanslös på målen men med sitt begränsade spel med fötterna och förkärlek att stå kvar på linjen så erbjuder han lite stöd till backlinjen i svåra lägen. Här är Erik Dahlin en mer rörlig målvakt i straffområdet och kan dessutom skjuta bort bollen med båda fötterna.
  • Ett djupare defensivt ansvar för någon av innermittfältarna, t ex vid 4-1-4-1 eller när man kör 4-4-2 med diamant på mittfältet, kunde ju vara något att testa. Alldeles för ofta hittar ju motståndarna luckan mellan vårt mittfält och backlinjen och tillåts vända upp där och anfalla med fart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar