Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

onsdag 27 juni 2012

En ljus framtid i Blåvitts U-trupp

Edit 120630: Med skammens rodnad inser jag att jag slarvat bort Lawal Ismail. Nu är han med och siffrorna är uppdaterade.

Idag blev Jonathan Azulay seniorspelare i Blåvitt när han skrev på ett kontrakt som sträcker sig över 2014. Han blir därmed den 26:e junioren i Blåvitts U-trupp ur de tio senaste årskullarna som har fått ett seniorkontrakt i ett allsvenskt lag. Detta ger ett genomsnitt på 2,6 uppflyttade juniorer per årskull vilket ju känns riktigt bra.

Den blåvita U-truppen består normalt av drygt 20 spelare och sträcker sig över tre årskullar (17-19 åringar). I genomsnitt innebär detta att det finns ca sju spelare från var och en av de tre aktuella årskullarna i U-truppen. Av dessa sju spelare så kommer alltså i genomsnitt 2,6 att bli seniorspelare i ett allsvenskt lag vilket motsvarar en procentuell chans på hela 35%.

Vill man spinna vidare lite på statistiken så kan man se att sju av dessa 26 uppflyttade juniorer hittills har blivit värvade till ett lag utomlands. Det innebär således att minst 10% av alla juniorer som når Blåvitts U-trupp kan räkna med en framtida möjlighet att även göra utlandskarriär.

85:or
Jonathan Berg
Oscar Wendt

86:or
Pontus Wernbloom
Marcus Berg
Bastian Rojas Diaz
Alexander Nadj

87:or
Gustav Svensson
Andres Vasquez

88:or
David Stenman
Oskar Gustafsson

89:or
Sebastian Eriksson
Erik Dahlin
Petter Björlund

90:or
Marcus Sandberg

91:or
Robin Söder
Mikael Dyrestam
Kamal Mustafa
Lawal Ismail (har skrivit på för Syrianska efter avslut i den blåvita U-truppen)

92:or
Nicklas Bärkroth
Joel Allansson
William Atashkadeh (erbjöds seniorkontrakt men valde att spela i Örebro)
August Strömberg
William Lundin (har skrivit på för Gefle IF efter avslut i den blåvita U-truppen) 

93:or
Sam Larsson
Jonathan Azulay

94:or
David Moberg-Karlsson

2 kommentarer:

  1. 10% som får en framtida utlandskarriär är väl inte riktigt rättvist räknat? Utlandskarriären kommer oftast senare i karriären och alltid en bit senare är sitt första A-lagskontrakt. Tittar du på 85or-87or så är det mycket högre procent, men för 90or-94or nästan noll. Kontentan är att jag tror att det är mer än 10% utslaget på deras hela karriär (som ingen haft hela än).

    SvaraRadera
  2. Henrik:
    Jo, du har rätt men jag hittade inget bra sätt att räkna på detta statistiskt. Kanske borde jag skriva att MINST 10% får en utlandskarriär?

    SvaraRadera